“Демократична България” настоява за бързо санкциониране на приходната агенция заради теча

Демократична България” призовава Комисията за защита на личните данни максимално бързо да установи какви нарушения в Националната агенция за приходите са довели до изтичането на личните данни на над 5 млн. българи, за да могат всички засегнати да си търсят правата по съдебен ред.

В писмо до председателя на комисията, изпратено и до медиите, от организацията настояват без протакане да бъдат известени всички засегнати.

От “Демократична България” настояват също спрямо НАП да се наложи предвидения по закон размер на глоба, като така създаде предпоставка за реализирането на предвидената по Закона за държавния служител лична имуществена и дисциплинарна отговорност на всички държавни служители, които с действията или бездействията си са позволили това да се случи.

В понеделник до медиите беше пуснат масив от 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и дори доходи. Според авторите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите.

По случая има арестуван заподозрян, но адвокатите му твърдят, че той е натопен, а разследващите се опитват да го накарат да признае нещо, което не е извършил.

В деня, в който от НАП признаха за пробива в сигурността, председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов обяви, че агенцията може да бъде глобена до 20 млн. евро. С налагането на санкцията обаче нямало да се бърза. Пред БНТ Караджов уточни, че всеки, който планира да търси обезщетение, ще трябва да може да докаже, че лично е претърпял вреда от теча на данни.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.