Две разградски гимназии в Топ 100 на училищата в България!

1 297 преглеждания

Малко повече от месец след държавните зрелостни изпити Министерството на образованието и науката публикува данни за средните резултати в цялата страна. На базата на данните за постигнатото на задължителната за всички ученици матура по български език и литература в класация на 100-те учебни заведения, даващи най-добра подготовка на възпитаниците си влизат две разградски гимназии: Езикова гимназия „Екзарх Йосиф” – на 60-то място и Профилирана природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков“ – на 86-то!

В челната десетка традиционно преобладават училища от столицата, начело с Първа немска гимназия. Сред най-успешните тази година има две пловдивски и една ловешка гимназии. В групата на най-добрите са едно частно училище – Американският колеж, и едно държавно – Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил философ“, а останалите са общински.

Очаквано, най-многобройни са добре представилите се учебни заведения в София – 34, следвани от Пловдив – 9, Бургас – 6, Варна, Русе, Велико Търново и Стара Загора – по 4, Смолян и Благоевград – по 3. Общо 12 области имат по 2-ма представители в топ 100, както е случаят и с Разград. В графиката е посочен е среден успех, базиран върху оценките на училищата от областта.

Статистиката на министерството позволява да се видят резултатите за български език и литература на общо 1000 училища. Отделно могат да се направят справки според средните оценки от втората задължителна матура, на която учениците се явяваха по предмет по избор.

Ето цялата класация, оформена от „Дневник“ тук.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *