Две осъдителни присъди за измама за над 143 000 лева

По обвинителен акт на Районна прокуратура – Разград 35-годишният Я.Я. беше осъден на 8 години „лишаване от свобода“ при строг режим за това, че в условията на опасен рецидив, след предварителен сговор, възбудил и поддържал заблуждение в жена от града, като така успял да вземе от нея общо над 143 000 лева.

Другата подсъдима за престъплението – Л.А. на 27 години, която била съизвършител, беше осъдена на 4 години „лишаване от свобода“. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Съдът уважи гражданския иск на пострадалата и определи Я.Я. и Л.А. да й изплатят солидарно сумата от 143 231,83 лева. Разноските, направени по делото, също ще бъдат заплатени солидарно от двамата подсъдими.

В продължение на две години Я.Я. поддържал с потърпевшата от измамата жена мнима връзка по телефона и чрез интернет приложения, като се представил последователно за двама други мъже и я заблудил, че има приятелство и сериозни отношения с тях, като и двамата се нуждаят по различни поводи от нейната финансова помощ. В периода от април 2018 година до май 2020 година, мъжът я въвел в редица заблуди, а пострадалата му се доверявала напълно и му изпращала исканите пари, дала му и златните си накити. Средствата били изпращани чрез банкови преводи, пощенски преводи или през различни финансови институции, а златните бижута били предадени лично на подсъдимия. Жената, съжителстваща с Я.Я., била запозната със схемата и участвала във въвеждането в заблуда на жертвата с различни роли, които умело изигравала сама и с участието на Я.Я., като и двамата в определени ситуации се представяли и за адвокати. Общата стойност на всичко, което жената дала на двамата подсъдими възлизала на 143 231,83 лева.

Делото беше гледано при условията на съкратеното съдебно следствие, в резултат на което присъдите на двамата бяха редуцирани с една трета. Я.Я. ще остане в затвора за срок от 5 години и 4 месеца при строг режим, а присъдата на жената беше намалена на 2 години и 8 месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването на които се отлага с 4 години изпитателен срок. Тя е с чистото й съдебно минало и не е криминално проявена към момента на извършване на престъплението.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.