Два от най-големите фериботи в света вече работят със зелена енергия

Тиха революция се извършва в протока Йоресун, разделящ Швеция от Дания. Два от най-големите в света фериботи, задвижвани от батерии, порят вълните, след като бяха преустроени така, че да се откажат от замърсяващите дизелови двигатели, информира агенция “Ройтерс”.

Фериботите “Тихо Брахе” и “Аурора”, експлоатирани от шведската компания “ФорСий” (ForSea), са с дължина над 100 м и обслужват натоварения 4-километров маршрут между шведския Хелсингбори и датския Хелсингор.

По този маршрут годишно се транспортират над 7 милиона пътници и близо 2 милиона автомобила, като фериботите са на интервал от 15 минути.

Преоборудването на двата кораба е включвало инсталиране на батерия с мощност 4.16 мегавата на всеки от тях, както и изграждане на необходимата инфраструктура на брега.

С използване на промишлени роботи и безжична комуникация, за да се оптимизира времето на връзките, зареждането на батериите отнема по-малко от 6 минути в Дания и 9 минути в Швеция, посочва Кристиан Андерсон, старши инженер във “ФорСий”.

Компанията, помагаща на Стокхолм да постигне целта си за въглеродна неутралност до 2045 година, освен това произвежда електроенергията, необходима за зареждане на батериите, единствено от възобновяеми източници. “Цялата енергия е от вятър и вода, така че е изцяло зелена”, каза Андерсон.

Предотвратено е изхвърлянето в атмосферата на около 28 000 тона въглероден диоксид годишно, което оказва положително въздействието върху качеството на въздуха в двата града, допълва той.

Времето, необходимо на корабите да изминат разстоянието, не се е променило, но маневрирането е по-бързо.

“Тихо Брахе” и “Аурора” са пуснати в експлоатация през ноември миналата година и в момента са най-големите фериботи с нулеви емисии в света, движещи се по силно натоварения маршрут, посочва “ФорСий”.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.