Дванадесети Дни на Европа

На пресконференция екипът на Областния информационен център представи кампанията „Дни на Европа в Разград 2023”.

Тя се организира съвместно с Община Разград и традиционно ще се състои на 9 май. Инициативата се провежда за дванадесети пореден път и популяризира приноса на еврофондовете за развитието на Разград и Лудогорието.

Програмата включва традиционната Колоездачна обиколка на обновени с европейски средства обекти, Конкурс за рисунка на асфалт „Децата на Разград рисуват Европа” и Концерт на музикална група СКАНДАУ – рапърите Тото и Лъчо.

Колоездачната обиколка се провежда в партньорство с Велоклуб „Пегас”, Спортен клуб по колоездене „Спринт”, „Разградска велогрупа”, Клуб „Зелена стъпка”, Аматьорски отбор „Раздвижи се”, организирани отбори от училищата и Филиал – Разград на Русенски университет „Ангел Кънчев, Футболен клуб „Лудогорец 1945” и Баскетболен клуб „Вълци-Разград”.

Колоездачната обиколка на обновени с евросредства обекти в Разград е добра практика, която Европейската комисия препоръчва на държавите-членки на Европейския съюз като атрактивен начин за популяризиране на еврофондовете. Това съобщи зам.-кметът на Разград Добрин Добрев.

Районно управление – Разград се включва в събитието с кампанията „Движи се безопасно!”, насочена към младите участници в движението. Разработеното лого на кампанията е поставено на светлоотразителни раници, които инспекторите Детска педагогическа стая и униформени ще раздават на подрастващи, включили се в традиционната колоездачна обиколка на града. Целта на инициативата е да се повиши осведомеността на учениците за тяхната лична и пътна безопасност, за да се предотвратят предпоставките за възникване на пътно-транспортни произшествия.

За втора поредна година РУ-Разград се включва в Дните на Европа. Миналата година участниците получиха светлоотразителни жилетки, с които да бъдат видими на пътя, когато управляват своите велосипеди. Преди старта на 12-та поред колоездачна обиколка на обновени с евросредства обекти служители на Районното управление и децата от града ще разиграят ситуации на пътя с образователни игри. Инициативата стартира в 14.30 часа пред сградата на Общинския културен център.

В колоезденето могат да участват индивидуално и всички желаещи жители и гости на Лудогорието, без ограничение на възрастта. Маршрутът на обиколката е от площад „Независимост” до Археологическия резерват „Абритус” и обратно. Стартът ще бъде даден в 15:00 часа. Завършилите пробега получават талони за участие в томбола, в която притежателите си очакват три маркови велосипеда, тротинетка и над 50 предметни награди – аксесоари и принадлежности за каране на колело.

Конкурсът за рисунка на асфалт ще започне в 17:30 часа пред Художествена галерия „Проф. Илия Петров”. В него ще участват деца от Центъра за ученическо техническо и научно творчество, Центъра за работа с деца, Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Студио „Вдъхновение”, Център за извънучилищна подготовка „Резонанс” и извънкласни форми за рисуване към учебните заведения.

Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи: до 7 години, I-IV клас и V-VIII клас. Наградени с пособия за рисуване ще бъдат отличените от жури малки художници във всички възрастови групи.

Концертът на музикална група СКАНДАУ – рапърите Тото и Лъчо започва в 19:00 ч. пред Общинския културен център.

Всеки участник в кампанията ще получи фланелка или шапка с логото на ОИЦ – Разград и с нея ще се включи в събитията от кампанията.

Управителят на Областния информационен център Юлиян Данаилов анонсира и предстоящото участие на екипа в общата инициатива на мрежата от 27 центъра в страната на 31 май на тема „Интегрираните териториални инвестиции – възможности за развитие на българските региони“.

/e-Razgrad/

Hits: 51

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.