Двама, пазарували с чужди банкови карти, остават в ареста

Пламен М. е съден досега 19 пъти, а Мартин Н. – 10

Варненският апелативен съд определи „задържане под стража“ на двама обвиняеми за използване на чужди банкови карти в Разград.

Мартин Н. и Пламен М. са с повдигнати обвинения за тежко умишлено престъпление против паричната и кредитната система, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура. Разследването започнало след жалба на собственик, изгубил в Разград портфейл с лични документи и две банкови карти. При опит да ги блокира, се установило, че с тях вече са извършени 5 транзакции. Липсвали 147,57 лв. С помощта на видеозаписи от охранителни камери била разкрита самоличността на двете лица. Те са привлечени под отговорност за това, че в условията на продължавано престъпление в съучастие са осъществили 5 транзакции, като използвали чужди платежни инструменти, без съгласието на титуляра. Обвиняемите твърдят, че намерили картите, захвърлени на улицата. Двамата са многократно осъждани: Пламен – 19, а Мартин – 10 пъти.

Окръжният съд в Разград е уважил искането на прокуратурата за задържане под стража само на Пламен, докато на Мартин е определил подписка.

Обосновавайки протеста по отношение на Мартин Н., представителят на  обвинението каза, че става дума за утвърден престъпен рефлекс – когато видели картите, двамата не се замислили за последствията от действията си. В кратък период от време направили покупки от 3 търговски обекта. Защитата на 38-годишния мъж твърди, че картите са намерени, а не присвоени, освен това сумата е малка.

Спрямо Мартин Н. съдът взе мярка „задържане под стража“. Доказателствата обосновават подозрението за съпричастността му. Освен това 10-те предишни осъждания водят до извод, че има реална опасност отново да наруши закона. Той няма постоянен адрес и често променя местоживеенето си, което пък означава, че има и риск да се укрие.

В същото време защитата на Пламен М. обжалва определения му от Разградския окръжен съд арест. Адвокатът смята, че съдебното минало не може да е достатъчно основание за най-тежката мярка за процесуална принуда. 40-годишният Пламен има постоянен адрес и семейство, за което се грижи. Според представителя на Апелативната прокуратура обаче користните престъпления за него са източник на средства.

И в този случай съдебният състав прецени, че съществува обосновано подозрение за авторството на деянието. 19-те осъждания говорят за реална опасност от извършване на престъпление, независимо от семейното положение на обвиняемия. Затова и Апелативният съд не намери основания да измени мярката му за неотклонение.

Определенията на Апелативния съд, с които обвиняемите за използване на чужди платежни инструменти Пламен М. и Мартин Н. са задържани под стража, не подлежат на обжалване.

/e-Razgrad/

Hits: 4

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.