Гешев обяви, че се оттегля като прокурор и даде заявка за политическа кариера

Освободеният миналата седмица от поста главен прокурор Иван Гешев обяви във видеообръщение, че е подал оставка като прокурор и подсказа, че ще се включи в политиката.

В емоционално обръщение, заснето на фона на българския и европейския флаг, Гешев констатира, че “никоя прокуратура не може да се справи с корупцията, когато тя е държавна политика”, че “политическите проблеми се решават с политически средства” и в заключение обеща да продължи “битката за истина и справедливост в нашето Отечество”.

В края на миналата седмица стана известно, че Гешев е подал молба да бъде назначен във Върховната касационна прокуратура, но в интервю вчера министърът на правосъдието Атанас Славов изказа мнение, че това е недопустимо, доколкото Гешев е отстранен заради уронване на престижа на съдебната власт.

Видеото е разпространено в платформата ютюб от името на физическото лице Иван Гешев, а не в канала на прокуратурата.

Обръщението му е адресирано към “братя и сестри българи”. В него Гешев определя прокуратурата под свое ръководство като “последния защитник на народа” и жертва на “силите на мрака”, а себе си описва като последовател на заветите на Левски. Последователната ни борба срещу престъпни олигарси и крадливи партийни лидери доведе до обединение на висши политици, мафия и сенчест бизнес, констатира Гешев, а целта била “делата да не влязат в съд”. Според него е имало изтичане на информация по тези дела към пряко засегнатите и на това се дължат бързите действия по отстраняването му. Обвърза това с конкретни заплахи за човешки животи. Предупреди, че това ще продължи да се случва.

Dnevnik.bg

Hits: 9

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.