ГЕРБ подкрепя действията на правителството по отношение на руските дипломати, заяви Бойко Борисов

ГЕРБ подкрепя действията на правителството по отношение на изгонването на 70-те руски дипломати от България, каза на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов.

Той заяви още, че от политическата формация са разбрали, че не премиерът в оставка Кирил Петков, а друг е виновен и “сега трябва да избираме пред една аматьорска, дилетантска позиция действия, да отсеем зърното от плявата”.

Това трябваше да се случи по друг начин, трябваше външният министър и премиерът да го обявят на база доклад на службите или, ако няма такъв, да поемат политическата отговорност, а ние щяхме да ги посрещнем на крака с аплодисменти, заяви Борисов.

“Българският народ избра Кирил Петков за премиер и това правителство – хубаво, лошо, посоката, действията за оттегляне или привеждане в съответствие на нашите и техните дипломати трябва да бъде продължено. Никаква крачка назад не трябва да дава правителството. Има пълната ни подкрепа, защото това би значело капитулация, това би значело отказ от суверенитет, а ние не трябва да го правим”, каза Бойко Борисов. Той добави, че войната в Украйна трябва да спре и дотогава, макар и “аматьорски, дилетантски, абсолютно непрофесионални” действията трябва да бъдат подкрепени, за да стигнат до край.

Ние щяхме да го направим по друг начин, без да скъсаме дипломатическите отношения и да се поставим в тази ситуация, но тава е избрал народът и ние го подкрепяме, посочи лидерът на ГЕРБ.

Според лидера на ГЕРБ отношенията с Русия могат да бъдат поправени, но е непоправимо изтичането на милиарди за тези месеци “към джобовете им през руските компании и през посредниците от газ, от ток”. Той отново разкритикува правителството за покачването на цените на горивата.

Бойко Борисов отбеляза, че днес Скопие ще одобри френското предложение за падане на ветото за Република Северна Македония. Той благодари на депутатите за приетия вчера актуализиран бюджет, макар да е, по думите му, небалансиран и слаб. “Този бюджет обаче изисква много стабилна държава, за да го изпълни и българите трябва да сме много единни”, допълни той.

/БТА/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.