В Турция приеха закон за цензура на социалните медии

КОМПАНИИТЕ МОГАТ ДА СЕ СБЛЪСКАТ С ГЛОБИ, БЛОКИРАНЕ НА РЕКЛАМИ

 

Парламентът в Турция прие спорен законопроект за социалните медии, който ще даде на правителството по-голям контрол върху тяхното съдържание, съобщава Ройтерс.

Управляващата партия на президента Реджеп Ердоган подкрепи законопроекта.

Законът изисква чуждестранните сайтове за социални медии да назначават представители, базирани в Турция, които да се занимават с опасенията на властите относно съдържанието, и да дават крайни срокове за премахване на дадени материали, които те не приемат, предаде БНР.

Компаниите могат да се сблъскат с глоби, блокиране на реклами или с намалена честотна лента с до 90%, което по същество ще блокира достъпа, според новите разпоредби.

Тъй като по-голямата част от основните медии в Турция попаднаха под контрола на правителството през последното десетилетие, хората в страната се насочиха към социалните медии и по-малките онлайн новини, за да чуят критичните гласове и да прочетат независими новини.

Турците вече са силно контролирани в социалните медии и много от тях са обвинени в обида на Ердоган или неговите министри, както и относно критики, свързани със справянето с коронавирусната криза.

Ердоган многократно критикува социалните медии и казва, че нарастването на онлайн “аморалните действия” през последните години се дължи на липсата на регулации.

Dnes.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.