В Разград – дискусионен форум на тема „Устойчиво развитие на Ромските майчини центрове в България“

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен се срещна с министъра на гражданското общество и участието в провинция Баден-Вютемберг, Германия Гизела Ерлери заедно с нея откри в областната администрация дискусионен форум на тема „Устойчиво развитие на Ромските майчини центрове в България“.
С Г.Ерлер и представители на местната власт и неправителствени организации в германската провинция Г. Хюсмен разговаря за перспективите за развитие пред майчините центрове и за други възможности за сътрудничество между област Разград и провинция Баден-Вютенберг. Областният управител приветства ангажимента на немската страна по финансиране и предоставяне на асоциация „Интегро“ на добрата практика на създаване на майчини центрове за уязвими групи, разказа и за своите благотворителни инициативи, за които бе поздравен от участниците в срещата.
Двамата откриха и участваха активно в дискусионния форум, на който бяха представени досегашните дейности по реализация на проекта на асоциация „Интегро“ , реализиран в партньорство с международната мрежа на майчините центрове „MINE“ – Германия „Социални иновации за по-ефективно социално включване на ромски жени в неравностойно положение“. Жени, които посещават вече изградените майчини центрове, представиха дейността на тази нова услуга в общността. Майчини центрове са изградени в: Разград, село Вазово, Бяла Слатина и Сливен. Вследствие на дейностите в тях 36 жени са се записали да продължат образованието си в индивидуална форма, а други 28 са придобили умения в различни занаяти – сладкарство, готварство, фризьорство и шивачество, част от тях подготвят и стартиране на собствен бизнес, осигурени са и занимания за децата в общността.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *