В кв. „Добровски“ все пак може и има нова детска площадка


В разградския квартал „Добровски“ вероятно ще се появи нова детска площадка, ако се съди от поредицата динамични случки и срещи от 28 август насам.
Живеещите в квартала настояват вкупом за детска площадка с писма до общината още от 2016 г. Предпоследното им писмо е от 2017 г. до тогавашния председател на ОбС в Разград Стоян Димитров.
През юли тази година общинският съветник Таня Тодорова, след среща с хора в квартала, поставя въпроса писмено пред кмета на града. На последната сесия на местния парламент д-р Валентин Василев прочете отговора, изготвен от съответните специалисти в общината. От него стана ясно, че в кв. „Добровски“ няма „общински терени, отговарящи на изискванията за изграждане на площадки за игра“. И се предлага, след благоустрояването на жк „Орел“, жителите на квартала да използват новоизградените площадки там.
В Община Разград имало постъпило искане за детска площадка и от хората в квартал „Запад“, съседен на „Добровски“. Там обаче казусът бил същият и затова общинарите предлагат следното: „Живущите в квартала имат възможността да използват изградените в съседство детски площадки в кв. „Млади семейства I“. Същите отговарят на Наредба N1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра и са на 250 метра от техния квартал“.
В началото на тази седмица обаче хората от „Добровски“ приеха и разпространиха декларация с настояването си за детска площадка, изпратиха я на Община Разград, Общинския съвет и Областната администрация и им поставиха срок за реакция до 14 септември. С обещание, ако не се намесят дотогава, на 15 септември да организират ефективен протест. И същевременно поканиха представителите на трите институции на среща на 12 септември /снощи/ от 18.00 часа там при тях – в квартала.
От прессъобщението, изпратено до медиите в 21.06 часа снощи, става ясно, че на срещата са били кметът д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, главният архитект Илин Солаков и директорът на Дирекция „Програми и околна среда” Недим Тахиров. Не се споменава, че там са били още трима представители на областната администрация и двама общински съветници.
Тъй като в квартала няма „общински имоти за озеленяване, в т. число и за отдих и детски площадки“, на присъстващите е било обяснено, че вариантите за поява на нова площадка са два: да се преустроят или прилежаща зелена площ към държавното училище Професионална гимназия по облекло „Станка Николица Спасо-Еленина”, или част от двора на бившото СПТУ по строителство „Майстор Манол”, което е общинско. И двете процедури са тежки, а и заради факта, че държавното училище настоява да се запази теренът като собственост на учебното заведение за бъдещи инвестиционни намерения, в крайна сметка, в рамките на правомощията си, кметът поел ангажимент да „стартира процедура по отделяне на имот от бившото СПТУ по строителство, за изграждане детска площадка за нуждите на живущите в квартал „Добровски”…
/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.