В деня за безопасен интернет – кръгла маса за киберпрестъпленията и децата

В Международния ден за безопасен интернет Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център към него съвместно с Районна прокуратура – Разград организираха кръгла маса на тема: „Киберпрестъпления. Децата – жертви и извършители на престъпления в интернет.”.

Кметът на Разград Добрин Добрев поздрави организаторите и участниците в събитието, съобщиха от пресслужбата на местнат администрация. Добрин Добрев акцентира върху факта, че в интернет не само подрастващите, а и възрастните са сериозно атакувани от престъпления от различен характер. „Трябва да знаем как да използваме интернет по такъв начин, че да не може някой да се възползва от нас“, каза още кметът.

Част от кръглата маса бе мултимедийно представяне на тема: „Интернет мания или кибернетично разстройство“, подготвено от организатирите. От нея младите участници в събитието научиха, че рязко падат възрастовите граници, при които децата за пръв път влизат в интернет – през 2011 г. на 9-годишна възраст, през 2017 г. – на 6-годишна възраст, а сега е още по-рано. Статистиките сочат още, че едно от 7 деца е жертва на онлайн насилие.

Основни законови положения за компютърните престъпления с конкретни примери и за наказанията представи прокурор Десимира Недкова.

Всички участници в дискусията се обединиха около становището, че е необходима превенция във връзка с опасностите в интернет и информацията от подобни дискусии трябва да се мултиплицира в общността, за да може световната мрежа да се използва безопасно.

В кръглата маса участваха и: прокурор Зорница Цветкова, педагогически съветници, учители и ученици от 6 разградски училища: ПГИ “Робер Шуман“, ППМГ “Акад. Н.Обрешков“, ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф“, НПТГ “Шандор Петьофи“, ПГХТБТ “Мария Кюри“ и ПГТС “Христо Смирненски“.

/e-Razgrad

Hits: 41

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.