Външно за затварянето на българския клуб в Битоля: РСМ нарушава основни принципи на ЕС

Силно сме обезпокоени от последователните действия от страна на властите в Северна Македония за ограничаване на правата на изразяване и сдружаване на българската общност там.

Институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорване на регистрацията на българските сдружения. Те са взели тези решения чрез тенденциозно поставяне на имената на клубовете в изкривен идеологически и исторически контекст. Това заяви Костадин Коджабашев на брифинг на Министерството на външните работи.

Оценките и квалификациите за Иван Михайлов в Северна Македония не почиват на обемни свидетелски за тази личност, а следват една монопола на ревизионистка интерпретация на историята. Особено причудливи са обвиненията за антисемитизъм. Самият Иван Михайлов, обкръжението му и ръководеното от него ВМРО са имали уважение към еврейската общност, изтъкнаха още Коджабашев.

“Северна Македония нарушава основополагащи принципи на ЕС за свободно изразяване и свободно сдружаване. Те са залегнали в член 10 от Европейската конвенция за правата на  човека. На 17 юни Северна Македония пое ясен ангажимент за опазване на българското малцинство, равни права и опазване на тяхната идентичност”, посочиха още от Външно.

“Вместо институциите в Скопие да се стремят да предотвратят нови престъпления срещу българи и български институти, те губят време и енергия”, посочиха от МВнР. Прокуратурата в РСМ вече е определила, че нападението на културния-информационния център в Скопие е с мотиви от “битов характер”, без да са установени кой е извършител на това деяние. Това е първо посегателство на чуждо представителство в РСМ изобщо, посочиха още от министерството и предупредиха, че така се изпраща опасен сигнал от правораздавателните органи към обществото в съседната страна и такъв подход е “силно контрапродуктивен за най-бърза европейска интеграция”, посочиха още от МВнР.

Dnevnik.bg

Hits: 124

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.