Втори тур ще определи кой ще бъде президент на Турция

На състоялите се вчера в Турция президентски избори за настоящия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган са гласували 49,34% от избирателите, сочат данни от обработени 99,9% от бюлетините, цитирани от държавната турска телевизия ТРТ.

За основния съперник на Ердоган – Кемал Кълъчдароглу, кандидат на опозиционния Национален алианс, са гласували 44,99% от избирателите. Разликата между съперниците е малко под 4,5 на сто. Третият кандидат на Алианса АТА Синан Оган получи 5,23% подкрепа от гласоподавателите. За да спечели на първия тур, кандидатът трябва да получи 50% плюс един глас. На 28 май се очертава да се проведе втори тур на президентските избори.

Все още продължава преброяването на гласовете от чужбина. Повече от половината – 55,36% от гражданите на страната, живеещи извън нея, са подкрепили настоящия държавен глава Ердоган, сочат данни на Висшата избирателна комисия на Турция (ВИК), публикувани от държавната Анадолска агенция.

За кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу са гласували 41,26% от турската диаспора. Кандидатът на Алианса АТА Синан Оган е събрал подкрепа от 2,20 процента.

Анализатори коментират, че президентът Ердоган се представи по-добре, отколкото му предричаха социологическите агенции.

Междувременно кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу заяви в централата на Народнорепубликанската партия, че ще победи на втория тур и призова своите привърженици да бъдат търпеливи. Той обвини Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган в намеса в преброяването и съобщаването на резултатите от вота вчера.

Избирателните секции вчера бяха отворени от 08:00 до 17:00 ч. Гласуването се проведе при засилени мерки за сигурност. Нямаше информации за нередности по време на изборния ден. На изборите гласуваха общо над 53 милиона души.

Standartnews

Hits: 1

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.