Вписаха Николинка Ангелова сред живите човешки съкровища на България

МАЙСТОРКАТА-ВЕЗБАРКА ПОЛУЧИ УДОСТОВЕРЕНИЕТО СИ ОТ ЗАМ.-МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ВЕСЕЛА КОНДАКОВА

Разградска област вписа трето „живо човешко съкровище“ в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

На специална церемония в галерия „Средец“ на Министерство на културата бяха връчени Грамоти за номинация на всички представени кандидатури и Удостоверения за вписване в листата на България за 2021 г. на 5 кандидатури, сред които и „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“.

Официални гости на събитието бяха зам.-министърът на културата Весела Кондакова, зам.-министър  доц. д-р Пламен Славов, д-р Силва Хачерян, началник на отдел „Регионални дейности” в Министерството на културата, Националната комисия за ЮНЕСКО, на Националния съвет за нематериално културно наследство и др. В церемонията бяха поканени и участваха и Николинка Ангелова, председателят на читалище „Просвета “ – с. Гецово Милен Станчев и Даниела Петрова – старши експерт в РЕКИЦ „Читалища“ – Разград.

Наред с капанското „живо човешко съкровище“ бяха вписани още: „Варене на домашен сапун“ – читалище „Просвета“ – с. Царевец, община Мездра; „Селското хоро в Пернишко“ на Сдружение с нестопанска цел „Локално наследство“ от Област Перник; „Войняговски хора и игри по Гергьовден“ на читалище „Васил Левски”, село Войнягово, община Карлово; „Изработване на българска народна носия от региона на Кюстендил“ – читалище „Градище “, гр. Своге.

Проектът „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“ е подготвен със съдействието на Даниела Петрова – старши експерт в Регионален център „Читалища“ и бе представен от читалище „Просвета” –  Гецово. Разработката отне близо месец, има заснет и специален

10-минутен филм, съгласно изискванията на програма „Живи човешки съкровища“. Филмите към петте спечелили кандидатури бяха излъчвани по време на церемонията и предизвикаха изключителен интерес.

На интерес се радваше и импровизираната изложба с творби на Николинка Ангелова в зала „Средец“. Капанските шевици върху мъжки и женски ризи, престилки, капански торбички, капански китки предизвикаха възхищението на присъстващите. С капански китки, подарък от Николинка Ангелова, се закичиха някои от официалните гости.

Вече има и отправени покани към везбарката за участие в различни културни събития.

Проект „Грее капанска шевица – традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“ се съревновава на национално ниво с още 14 кандидатури, избрани на областно ниво, като най-сериозна бе конкуренцията в сфера на нематериалното културно наследство „Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“, в която е и кандидатурата на Разград и поради изключителната и стойност е номинирана за вписване в Националната представителна листа.

С това вписаните елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство са вече 35. Област Разград заема достойно място в нея с вписани вече 3 елемента и може с право да се заяви, че води класацията по брой вписани елементи, наред с области като Бургас, Пловдив и Перник.

Четири от 35-те елемента са вписани в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството. Това са: 2015 г. – Народният празник „Сурва“/„Сурова“; 2014 г. – Традицията на производство на Чипровски килими; 2009 г. – „Нестинарството — послание от миналото: Панагирът на Св. св. Константин и Елена в с. Българи“; 2008 г. – Бистришките баби, архаична полифония, танци и ритуали от региона Шоплука.

/e-Razgrad/

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.