Ветеринарните лекари искат незабавно оставката на шефа на Агенцията по храните Паскал Желязков и на зам.-министъра на земеделието Янко Иванов

За действията им през миналата и настоящата година официално вече са сезирани министър-председателят Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев * В Разград те ще алармират Областната епизоотична комисия за реалната опасност от избухване на антракс по време на пандемия от COVID-19

Лекарите от Българския ветеринарен съюз настояват за незабавното отстраняване от постовете им на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ проф.д-р Паскал Желязков и на зам.-министър на МЗХГ доц.д- р Янко Иванов, отговарящ за животновъдството. Това съобщи за e-Razgrad.bg областният председател на организацията на частно практикуващите ветеринарни лекари в Разград д-р Стойчо Колев.

След онлайн гласуване сред членовете на Националния съвет, д-р Трифон Цветков – председател на Националния съвет на Съюза вече е сезирал с официални писма министър-председателя Бойко Борисов, както и главния прокурор Иван Гешев за действията на Паскал Желязков и на зам.-министър на земеделието Янко Иванов за действията им през миналата и настоящата година.

Предстои ветеринарите от разградската организация да алармират Областната епизоотична комисия за реалната опасност от избухване на антракс по време на пандемия тук, тъй като основните огнища на болестта са в нашата област и Североизточна България.

За всичко това ще бъде сезирана и FBE –  Европейската ветеринарна асоциация.

Подготвя се национален масов протест след падането на извънредното положение заради пандемията от COVID-19.

Въпреки критичната ситуация в страната, ние оставаме на терена, като извършваме позволените ни ваксинации и лечение.

Помагаме на фермерите като, заради пропускателния режим между градовете, им доставяме нужните медикаменти и добавки за храненето на животните, заяви д-р Стойчо Колев.

 

Ето как д-р Колев коментира ситуацията:

Подкрепяме всички искания на централното ръководство за незабавно отстраняване на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ проф.д-р Паскал Желязков и на зам.-министър на МЗХГ доц.д- р Янко Иванов, отговарящ за ресора, свързан с животновъдството, здравеопазване на животните и политики в агрохранителната верига.

През 2019 година голям процент от мерките заложени в Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните не бяха извършени. Овцете не бяха изследвани за бруцелоза – заболяване, което се предава и на хора.

Не бяха изследвани и много от пробите за „луда крава“, което беше констатирано и от проверка и доклад от мисия на Европейската комисия в България. Ваксината срещу „син език“ пристигна в началото на декември 2019 г. – в периода на най-тежката бременност при овцете.

За африканската чума по прасетата бяха обвинявани ветеринарните лекари, с твърдения, че домашните прасета са основният разпространител на заразата, а те не са идентифицирани от тях. Това няма как да стане, тъй като официалните лекари не регистрираха обекти от типа „заден двор“ с прасета. Това не е работа на частно практикуващите ветеринарни лекари, а на държавните. Ние тотално бяхме изолирани от борбата със заразата, чийто разпространител наистина се оказаха дивите свине. А кой строи бутафорната ограда по сухоземната ни граница с Румъния?

Заради проблемите с чумата се предприеха промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. В първата му редакция имаше страшни текстове. След наши активни настоявания представители на Българския ветеринарен съюз бяха допуснати до обсъждане на редакциите. В по-късни преговори зам.-министър доц.д-р Янко Иванов си позволи директна заплаха към главния секретар на БВС с думите: ”имаш остър език внимавай някой да не ти отреже главата, не те заплашвам просто малко си мери приказките”. За такива заплахи, във всяка друга държава, този, който ги е изрекъл, е политически труп. Имаме аудио запис от това заседание на 18.02.2020 г.

С този закон се въвежда и още един парадокс – прехвърля на ангажимента за регистрация на домашните животни от БАБХ към  общинската власт. Отговорни за това са селските, градските и общинските кметове, а контролът ще е от БАБХ!

Има и още: Настоящата политика на БАБХ води до умишлено фалиране на държавни диагностични лаборатории. Видно от заповедта  на проф. Паскал Желязков от 06.04.2020 г., намеренията са финансовите потоци да бъдат насочвани към частни лаборатории.

Това са сигналите на Българския ветеринарен съюз на национално ниво.

Ние от Областната организация на частно практикуващите ветеринарни лекари имаме още аргументи за исканите оставки.

По време на тяхното ръководство  бяха внесени и изядохме  над 500 тона салмонелозно пилешко месо от Полша. А това доведе до срив в родното производство.

Искаме оставката на зам.-министър Янко Иванов и заради Наредба 44, която унищожава българското село. Защото убийствените  условия за отглеждане на домашни животни и ограничаване на бройката  им в едно домакинство е просто геноцид спрямо родното животновъдство. И при все това, се обещава ветеринарен лекар във всяко българско село, който да мизерства там след приемането на тази наредба.

Настояваме за оставката на Паскал Желязков и заради лъжи, изречени в ефира на национална медия, че спестява 2 000 000 лева от прегледи на пчелни семейства и някои ваксинации, а в същото време с лично негова заповед тези средства се разпределят между държавни служители. А тези средства са нотифицирани за помощ на фермерите…

Паскал Желязков не познава капацитета на БАБХ – тя разполага 240-300 официални ветеринарни лекари, които трябва до 15 май 2020 г. да прегледат 650 000 кошера и да ваксинират за нодуларен дерматит животни в над 5000 населени места в страната и над 500 огнища за антракс до края на май. Проста сметка показва – по 1000 кошера на ден и ваксинация в поне 10 села. Как физически ще стане това и в работно време ли? Или само на хартия. Кой ще контролира контролиращите?

България се оказа единствената страна в ЕС,  която отделя десетки милиони за умрелите животни под формата на инсинератори, и много по-малко за профилактика на живите.

/e-Razgrad/

Hits: 0