Български учени на Антарктида откриха още части от паднал преди 48 г. самолет

Нови части от паднал преди 48 години аржентински самолет откриха българските учени на остров Ливингстън.

Намирането на отломките променило версията за авиокатастрофата. Частите от аржентинския самолет са намерени в хода на набирането на геоложки проби в района на залива False bay и нос Бърнард пойнт от геолозите Дойчин Боянов, Калин Найденов, Кирил Досков и Марчо Паунов.

Откритите символи на аржентинския национален флаг показват, че най-вероятно става дума за катастрофата с морския изследователски самолет „Локхийд Нептун”, разбил се на склоновете на планина Бернард на 15 септември 1976 г. В катастрофата загиват 11 аржентински военнослужещи и изследователи. Малко по-късно – през януари 1977 г., в същия район се разбива и хеликоптер „Беел” на аржентинската армия, изпратен да прибере телата на загиналите в първата катастрофа. При втория инцидент още трима военнослужещи губят своя живот. Всичко това става причина да се прекратят спасителните действия.

48 години по-късно, със своите открития, 32-та Българска антарктическа експедиция помогна да се събере повече информация за тази голяма за Аржентина трагедия. Според първата версия се предполагаше, че останките са от конструкцията на военния C-130 “Херкулес”.

Cross.bg

Hits: 90

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.