Българите живеят най-малко в Европа, дори хората в Беларус ни надживяват

РУСИЯ Е В ДЪНОТО НА КЛАСАЦИЯТА

Очакваната продължителност на живота в България е най-малка в цяла Европа. Като по-дълго се очаква да живеят дори гражданите на държави като Северна Македония, Косово и Беларус, съобщават от “24 часа”.

Според индекса за очаквана продължителност на живота на сайта Our world in data българите живеят средно до 71,8 години. Докато в Беларус очакваната продължителност на живота е 72,4 години, в Северна Македония 73,8 години, в Сърбия и Румъния – 74,2 години. В Гърция пък очакваната продължителност на живота е почти 8 години по-дълга от българската – 80 години, показват данните на сайта. Единствената европейска държава, в която очакваната продължителност на живота е по-къса от нашата е Русия – 69 години. Средната величина за Европа е 77 години.

Индексът на очакваната продължителност на живота е най-вече показател за състоянието на здравната система, обясняват експертите от Our world in data.

Монако е държавата в света и Европа с най-висока очаквана продължителност на живота – 89,5 години. Данните на Our world in data се основават на прогнози на ОИСР и Световната банка.

Реклама:

Малко по-различна е прогнозата за очакваната продължителност на живота в България на отворената база данни на Worldometer. Според тях средната продължителност на живота в България към 2022 г. е 75,49 години. Като за жените тя е 79,06 години, а за мъжете 72,02 години. И в тази класация обаче България е с най-кратката продължителност на живота.

Dnes.bg

Hits: 104

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.