БФС избра Ясен Петров за селекционер на националния отбор

Ясен Петров ще е следващият селекционер на националния отбор по футбол, реши изпълнителният комитет на БФС на първото си заседание за годината. “Той ще направи добро за българския футбол, имаше и други кандидатури, но той беше одобрен”, каза президентът на “Славия” и член на изпълкома Венцислав Стефанов.

Той ще смени на поста Георги Дерменджиев, чийто договор изтече в края на 2020 г. Под ръководството на Дерменджиев националният отбор записа две победи и седем загуби в 11 срещи в рамките на година. Това даде повод на министъра на спорта Красен Кралев да заяви, че е “радост за всички, че е минало за националния отбор”.

Дълго време се смяташе, че фаворит да бъде начело националния отбор е Александър Димитров, който води младежите. Той обаче ще продължи работата си с отбора на България до 21 години.

Петров става осмият селекционер за последното десетилетие. Целта пред него ще е като на предшествениците му – първо класиране за голямо първенство след Евро 2004. Първата възможност са квалификациите за световното в Катар 2022.

Петров беше свързван с поста още през 2019 г. след раздялата с Красимир Балъков. 52-годишният треньор има дълга кариера, която започва още през 2002 г. в “Локомотив” (София) и премина в още шест други тима. За последно в България Петров водеше “Ботев” (Враца) през 2013 г. за кратко.

След това треньорът прекара няколко периода в Китай. Той успя да влезе в китайския елит с “Шъдзяджуан”.

Като треньор на “Левски” Петров вкара отбора в групите на Лига Европа през 2010 г.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.