БСП стяга широка лява коалиция без Мая Манолова и Жан Виденов

БСП ще се яви на изборите на 11 юли в коалиция с АБВ, но Георги Първанов и Румен Петков няма да са в листите за депутати.

Това поискали те самите, обяви Корнелия Нинова, председател на БСП. В напреднала фаза за подписване на споразумение са и разговорите с „Движение 21“ на Татяна Дончева и „Нормална държава“ на Георги Кадиев.

Инициативата за тези срещи е на Нинова, която била упълномощена от Националния съвет на партията. Тя разви тезата, че е необходима голяма лява коалиция, която е необходима за България, „особено след 10-годишното управление на ГЕРБ“. Целта е да се отвори вратата за бъдещо широко лявоцентристко управление, посочи Нинова. С Мая Манолова обаче сега не са водени разговори, нито с новата формация на Жан Виденов „Лява алтернатива“, отговори тя на въпрос на „Дневник“.

На въпрос на „Флагман“ дали сближаването с Татяна Дончева, която сега е в „Изправи се! Мутри вън!“, няма да разбие тази коалиция и на Мая Манолова да не влезе в следващия парламент Нинова избягна отговора като лаконично заяви, че не коментира други партии и коалиции.

Реклама:


Лявата предизборна коалиция ще запази наименованието „БСП за България“, като в нея ще останат и досегашните партньори ПП „Комунистическа партия на България“, ПП „Нова зора“, Политически клуб „Екогласност“ и Политически клуб „Тракия“. Регистрацията в ЦИК на коалицията ще е на 26 май и дотогава Нинова ще води разговори и с други партии в левия спектър, „чиито имена днес няма да оглася“.

За предполагаемото подслушване на политици от „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ Нинова определи като скандално и абсолютно недопустимо.

„Ние настояваме да се изнесе истината. Абсолютно недопустимо е в демократична държава по този начин да се подслушват политици, и то преди избори, вероятно с оглед събиране на информация“, посочи тя, като подчерта, че всичко първо трябва да

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *