Борисов ще обсъжда с Медведев транзита на туркменски газ за хъб „Балкан“

Премиерът Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация ще участват днес в Първия каспийски икономически форум в Туркменистан.

По време на форума се очаква Борисов да разговаря с премиера на Русия Дмитрий Медведев.
Вчера пред медиите Борисов съобщи, че по време на разговорът ще бъде проучена възможността да се сключат съвместни суап сделки, така че след договорка с руската страна газовият хъб „Балкан“ да бъде захранен с газ от Туркменистан.
„Интересно е дали можем да захраним хъб „Балкан“ с газ от Туркмeнистан. Това може да стане само съвместно с руската страна, тъй като всички тръби от Туркменистан минават през Русия“, коментира Борисов, а видео от думите му беше разпространено от пресцентъра на правителството. „Знаете, че Каспийско море има екологична оценка да не може да минава газопровод, петролопровод може. В същото време те са в тройката с най-големите газови находища. Даже от газта правят бензин“, коментира той. Затова единственият начин този газ да може да захрани газовия хъб „Балкан“ минавал през договаряне с Русия.
По информация на БТА сред темите на разговора ще са също други енергийни проекти, сред което е разклонението на газопровода „Турски поток“ през България, както и изграждането на АЕЦ „Белене“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *