Борисов отказа среща с македонския президент Георге Иванов

62 преглеждания

Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който е в София по покана на българския президент Румен Радев, съобщи правителствената пресслужба. Външният министър Екатерина Захариева също няма да се срещне с македонския държавен глава
Причината е, че изпълнителната власт в България не иска да се намесва във вътрешните работи на съседна държава.
Иванов дойде в София ден след като обяви, че ще наложи вето на договора за новото име на страната си, договорено между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Българското правителство на свой ред приема постигнатото от двамата съгласие югозападната съседка на България да носи занапред името Северна Македония.
„Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос“, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.
За посещението на Георге Иванов в София стана известно от съобщение на прессекретариата на президента Румен Радев вчера. В него се казва, че визитата е официална и двудневна. Среща с Борисов и Захариева не е била обявена официално, но според източници на „Дневник“ е била планирана за утре сутрин. Днес Борисов е на посещение в Палестинската автономия и се очаква да пристигне в София довечера.
Очаква се президентите Радев и Иванов да дадат обща пресконференция в 12.35 ч след среща на четири очи и пленарна среща на делегациите.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *