Борисов обяви магистрала “Хемус” за река, по която ще потекат инвестициите към Северна България

От една година се занимаваме с изтребители, а не с доходите на хората, каза още премиерът

Премиерът Бойко Борисов обяви, че новопостроените участъци от магистрала “Хемус” ще я превърнат в река, по която ще потекат инвестициите в Северна България. Той взе участие в традиционната вече годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от “Капитал”. Днес тя е посветена на пътя на България към еврозоната и ефектите върху икономиката от това.

“Полагаме огромни усилия с “Хемус”. Където са “Тракия”, “Марица”, “Струма”, заводите никнат като гъби. В края на март ще започнем поне още три лота по „Хемус“. Това ще е реката, по която ще потекат инвестициите в Северна България”, увери Борисов.

Премиерът каза още, че правителството му е за влизане на страната в еврозоната, което минава през стабилна банкова система. В дух на самокритика Борисов обяви, че от една година в България се занимаваме с изтребители, а не с доходите на хората и свързания с тях просперитет. Той засегна и темата за приемането на страната ни в еврозоната и вероятните последици от такава стъпка за хората.

“Критиците казват, че щели да се вдигнат цените, но държавите, към които се стремим – всички те са с въведено евро. Аз бих задал контравъпрос – кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? – Защото в Банковия съюз нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас. Целта е, ако някой собственик на банка я доведе до фалит, не данъкоплатците да платят и хората да си изгубят парите, а той да понесе своята отговорност и той да я платят”, посочи Борисов.

Той посочи, че въвеждането на еврото ще дисциплинира банковия сектор и посочи други предимства – по-ниски лихви по кредитите и помощ от ЕЦБ при финансова криза. Борисов заяви, че бъдещето на еврото е свързано и с бъдещето на Европа.

“Да поставим големите банки в България под контрол, за да не правят глупости, затова подкрепяме приемането ни в еврозоната. Президентът Макрон каза, че когато сме в този клуб, ние ще бъдем спокойни, че всичко при нас е добре”, припомни премиерът.

Според него България полага огромни усилия, за да убеди партньорите си, че сме готови за приемането ни. Борисов посочи примера на Ципрас, който успя да реши политически конфликт със Северна Македония и извади Гърция от кризата.

Премиерът се спря и на въпроса за пазара на горива. Той заяви, че до месец – месец и половина, ще има видими резултати за изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола. “Сега и в горивата в правим едни неща и ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите – драстични. Той посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. Такова видеонаблюдение – на всеки кран, дете с пояс да влезе, го виждаме във водата дали е в Дунав или в Черно море”, допълни той.

По-прозрачна процедура от това да вкараш решението за самолетите да се вземе от НС няма, каза още премиерът. “Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и със САЩ, това възможно ли е? Не, благодаря! По-прозрачно от това няма. Дават си България, нали, крадецът вика дръжте крадеца. Това е много често срещано явление, десетилетия лъжат хората, че ще купуват самолети, а през това време се напълнихме с транспортна техника и нямат вътре една пушчица, едно патронче не могат да изстрелят, посочи БорисовCross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.