Бодрум, Мармарис и Манавгат са засегнати от пожари, има жертви

Четири са вече жертвите от горските пожари, които бошуват трети ден по южното крайбрежие на Турция, съобщава Ройтерс. Евакуирани са десетки села и хотели.

Повече от 60 горски пожара горят в шест провинции по егейското и средиземноморското крайбрежие на Турция. Пожарите засягат и популярни ваканционни дестинации като Мармарис, околностите на Анталия и област Мугла на Егейско море.

Телевизионни кадри показват хора, които бягат през полета и през плажовете, докато пламъците са в опасна близост до хотели и частни домове.

„Надявахме се да отраничим някои от пожарите от тази сутрин, но макар да смятаме, че ситуацията се подобряват, все още не можем да кажем, че те са овладени“, съобщи министърът за горите Бекир Пакдемирили.

Реклама:


Три от жертвите са загинали в Манавгат, на 75 км източно от средиземноморския курорт Анталия и още един в Мармарис.

Пожарът продължава в Мармарис, но жилищните райони не са застрашени, каза Пакдемирли.

Министърът на урбанизацията Мурат Курум съобщи, че 27 квартала са евакуирани в Манавгат и 15 други квартала и са били засегнати. Има евакуирани райони и в Адана и Мерсин. Евакуирана е и болница в Манавгат. Два отделни пожара избухнаха в близост до жилищни райони в Бодрум в Мугла и Дидим в провинция Айдин.

Пожарите започнаха да се разпространяват около Манавгат в сряда, раздухвани от силни ветрове при горещо време

Пакдемирли съобщи, че три самолета, девет дрона, 38 хеликоптера, 680 противопожарни автомобила и 4000 души участват в гасенето на огъня. Отделни горски пожари бушуват в провинциите Османие, Кайсери, Коджаели, Адана, Мерсин и Кутахя.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *