Бедствено положение в Разградско заради чумата по прасетата

Областният управител Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Областния щаб при бедствия и аварии във връзка с ограничаване и ликвидиране на болестта африканска чума по свинете, в края на което обяви бедствено положение в Разградско заради реалната опасност от възникване на огнища на чума и в Лудогорието.
В заседанието участваха представители на седемте общини в областта и на институции, ангажирани с ограничаването на чумата, а всички единодушно подкрепиха предложението за обявяване на бедствено положение в Разградска област.
„Обстановката се усложнява, регионът е в окото на бурята, около нас вече има огнища в Русенско, Търговищко и Силистренско, това е достатъчно тревожен сигнал, за да вземем спешни мерси и да сме адекватни към ситуацията, която може да се промени във всеки момент. Затова събрах Областния щаб при бедствия и аварии да съгласуваме необходимите решения и мерки,“, заяви Гюнай Хюсмен в началото на заседанието.
От Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че в момента, през лятото, е пикът на заболяването и, ако в този период не допуснем заболяване на територията на областта, през есента и зимата, опасността намалява. Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес, 24 юли, продължава до 30 юли включително.
Според заповедта координацията по изпълнението й ще се извършва от директора на ОДБХ-Разград, от ОД на МВР-Разград имат ангажимент да организира охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомагат ОДБХ-Разград с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Разград. Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ стартират от община Исперих, целта е унищожаване на нерегистрираните животни.
Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

/e-Razgrad/

Снимки: Областна администрация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *