Байдън е във Великобритания за срещата на Г-7

Американският президент Джо Байдън кацна с полет на Air Force One във военновъздушната база Милденхол в графство Съфолк, Великобритания в началото на първото му пътуване в чужбина като американски президент.

Голяма група от около 1000 американски войници и техните семейства, дислоцирани в базата, го чакаха в хангар, където той направи обръщение и отбеляза, че ще предаде ясно послание на руския президент Владимир Путин, когато се срещнат следващата седмица след срещите на върха на НАТО, Г-7 и с европейските лидери.

“Ние не търсим конфликт с Русия. Искаме стабилни и предвидими отношения, но аз винаги съм бил ясен: Съединените щати ще отвърнат по твърд и осезаем начин, ако руското правителство се впусне във вредни дейности”, заяви Байдън. Той добави, че е решен да възстанови трансатлантическите връзки и да преформатира отношенията с Русия след 4-те години на управление на предшественика му Доналд Тръмп.

Байдън каза още, че „във всеки един момент от извървения път ще става ясно, че Съединените щати се завръщат на сцената и демокрациите по света са заедно, за да се справят с най-трудните предизвикателства и най-важние въпроси от значение за бъдещето.

„Обединеното кралство и Съединените щати като основатели на НАТО са част от най-силния военен и политически съюз в историята на света”, изтъкна Байдън и допълни:

„Сега трябва да модернизираме нашия съюз, да инвестираме в инфраструктурата, в киберпространството си и да бъдем защитени срещу всяка заплаха, пред която сме изправени през последното десетилетие и новите предизвикателства”.

След кратък престой в базата Джо Байдън отлетя за графство Корнуол, където днес ще се срещне с британския премиер Борис Джонсън в навечерието на откривавнето на срещата на Г-7.

По време на полета му към Великобритания през Атлантика прессекретарят на президента Джен Псаки обяви, че Съединените щати ще подарят 500 милиона дози ваксини на по-бедните страни.

Cross.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.