Асоциацията на производителите на автомобили иска Европа да разреши по-тежки камиони

Асоциацията на производителите на автомобили в Европа поиска европейските институции да разрешат движението по пътищата на Стария континент на по-големи композиции от камиони.

Те превозват повече товари наведнъж и така се намаляват вредните емисии, твърдят от организацията.

Става въпрос за товарни автомобили с дължина 32 метра, при 16.5 метра за стандартен ТИР. Опитът показва, че използването на подобни камиони е много по-ефективно от стандартните, се казва в позиция на АСЕА, разпространена днес. Три камиона с голям капацитет могат да заменят шест стандартни тира, като емисиите въглероден диоксид са с до 27% по-ниски.

Генералният секретар на АСЕА Ерик Йонаерт припомни, че наскоро бяха приети нови стандарти за вредните емисии на камионите в Европа за периода 2025 – 2030 година, но само подобренията от производителите няма да доведат до исканото понижаване на емисиите.

Търсенето на автомобилен транспорт за товари расте трайно и ще продължи да расте в следващото десетилетие. Камионите с голям капацитет са вариантът това да става ефективно и екологично.

За момента те са разрешени за движение в Белгия, Дания, Финландия, Португалия, Испания, Швеция и повечето германски провинции. Йонаерт посочи, че е нужно те да могат да се движат по всички европейски пътища, като се създадат и общи изисквания към тях.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.