Арест за мъж, отмъкнал с помощници само за два дни от склад на митниците стока за над 2 000 000 лева

Състав на Окръжен съд – Разград определи най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“ спрямо 43-годишния С.Р., съобщиха от пресслужбата на съда.

С постановление от 30.01.2024 г. той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено в периода от 09.07.2023 г. до 10.07.2023 г. в Разград, в условията на продължавано престъпление, на два пъти, в условията на повторност, след предварителен сговор с А.К. и други неустановени лица, в немаловажен случай, чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, чрез използване на две МПС – товарни автомобили „Рено“ с прикачени полуремаркета, чрез използване на техническо средство отнел чужди движими вещи: 6 броя транспортни ленти; машина за рязане на тютюн; компресор; машина за топъл въздух; електронна везна; цигарена машина и филтропоставяща машина; пълначно-опаковачна линия; вакуум помпа; казанче за лепила; целофанираща машина; целофан машина за стекове; три вакуум помпи; компресор с ресивър; 189 130 броя кутии с по 20 къса цигари във всяка кутия, марка „MARBLE“; 10 броя кутии с по 20 къса цигари във всяка кутия, марка „Оmе super slim“ и 59 къса цигари марка „Camel 100s“, всичко на обща стойност 2 272 711,13 лева, от владението на ТД „Митници“ – гр. Русе, Митническо бюро гр. Разград, без тяхното съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата е в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Служебният защитник на обвиняемия оспори искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка като заяви, че в случая би могло да бъдат постигнати целите на мярката за неотклонение и с вземането на по-леката мярка „домашен арест“ или с „парична гаранция“ в по-завишен размер.

Пред съда 43-годишният мъж също помоли за по-лека мярка.

Като съобрази събраните до момента писмени и гласни доказателства по досъдебното производство, Разградският окръжен съд прецени, че може да се направи обосновано предположение, че С.Р. е съпричастен към авторството на престъплението, за което е привлечен като обвиняем. Това твърдение се подкрепя от извършените до момента многобройни процесуално-следствени действия като оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели, разпознаване на лица, заключения по назначените в хода на производството експертизи.

Доказателствата по делото сочат, че е налице реална опасност 43-годишният мъж да се укрие или извърши друго престъпление. От справката за съдимост на обвиняемия е видно, че той е многократно осъждан, включително и на „лишаване от свобода“. Налице е и реална опасност да се укрие, тъй като е привлечен за престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ в един завишен размер от 10 до 20 години.

Съдът счете, че в случая механизмът на извършване на деянието и стойността на вещите – предмет на кражбата сочат, че обвиняемият е лице с висока степен на обществена опасност и по  тази причина искането на прокурора се явява основателно.

Поради изложените съображения, Разградският окръжен съд определи, че спрямо С.Р. най- адекватната мярка за неотклонение, която следва да търпи, е най- тежката – „задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано с частна жалба или частен протест пред Апелативен съд – Варна в 3-дневен срок.

/е-Razgrad/

Hits: 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.