Ангел Кунчев предложи национални ограничителни мерки

Тъй като заболеваемостта в страната към 30 август вече е над 265 души на 100 хил. население за период от 14 дни, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил затягане на мерките срещу разпространението на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на заболяването COVID-19), съобщава Министерството на здравеопазването.

Заповед за това все още не е издадена, тоест ограниченията предстои да влязат в сила, но от изброеното в съобщението до медиите става известно, че се дава възможност на редица сектори да продължат да работят, ако посетителите и персоналът са ваксинирани, преболедували или предоставят отрицателен резултат от PCR или антигенен тест за коронавирус.

Според Кунчев заведенията трябва да приемат посетители само в откритите си части, а на закрито да работят само, ако са ваксинирани 100 процента от персонала и поне 50 процента от клиентите. Същото условие се предлага да важи и аз работата на музеи и галерии.

Предлага се още да бъдат забранени всички концерти и други подобни събития, на които се събират хора от различни места, а прояви като обучения, конференции да бъдат провеждани само на открито.

Главният здравен инспектор препоръчва преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вариант е работа до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Той смята, че трябва да се въведе контрол за достъп в търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип мол, с оглед ограничаване на потока от хора, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.