Авиокомапании може да почнат да мерят теглото на пътниците в името на природата

Ако знаят колко тежат пътниците в самолета, авиокомпаниите могат да изчислят по-прецизно и точното количество гориво, необходимо за всеки полет, а така да намалят въглеродните емисии.

Затова компанията Fuel Matrix им предлага система, която да позволява дискретно да претеглят клиентите си, пише британският “The Sun”.

Количеството гориво, нужно за един самолет, значително варира в зависимост от неговото общо тегло. Колкото по-натоварен е самолетът, включително с гориво, толкова по-голям е разходът, а това води до повече въглеродни емисии.

Превозвачите прогнозират теглото на самолета, изхождайки от броя на мъжете, жените и децата на борда по усреднени данни – 80 кг за мъж, 70 кг за жена и 35 кг за дете, се казва в публикацията. Пред “Independent” представители на компанията поясняват, че освен това авиокомпаниите се застраховат като добавят 1% повече гориво, отколкото им е необходимо, като в крайна сметка заради увеличеното по този начин тегло изгарят и повече гориво.

Fuel Matrix предлага пътниците да стъпват върху дискретни “подложки” докато се регистрират за полета или докато преминават през проверките за сигурност. След това данните ще бъдат предавани на авиолинията.

По сметки на компанията, ако това се прилага, спестяванията в световен мащаб биха възлезли на около 750 млн. паунда годишно.

Вече има подобни практики, пише британската медиа. През 2015 г. узбекистанска авикомпания обяви, че ще претегля пътниците си и няма да допуска тези, които са превишили ограничението за тегло на натоварени полети или в по-малки самолети. През 2017 г. финландска авиолиния стартира подобна доброволна програма, за да си помогне при определянето на нужното количество гориво.

Dnevnik.bg

Hits: 0

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.