Nissan, Toyota и Ford отиват на съд


Срещу трите компании бе заведен иск заради дефектни въздушни възглавници.

Властите на американския щат Хавай заведоха иск срещу Nissan, Toyota и Ford, които са оборудвали своите автомобили със станалите печално известни въздушни възглавници на компанията Takata. От департамента по търговията твърдят, че трите производителя са знаели за дефекта на защитните устройства, но въпреки това са продължили да ги ползват, съобщава Automotive News.

Шефът на отдела за защита на правата на потребителите в Хавай – Стивън Левин, е категоричен, че компаниите са били наясно с рисковете за живота и здравето на своите клиенти при използване на въздушните възглавници на Takata, но са продължили да ги поставят на автомобилите с цел спестяване на разходи.

Заведеният иск предвижда трите производителя да платят по 10 000 долара за всеки свой автомобил, оборудван с въздушна възглавница Takata и продаден на територията на Хавай. Според изчисленията на Левин, броят на превозните средства с дефектната защитна система в щата е над 30 000.

В Хавай едновременно с това е заведено дело и срещу самата Takata, но то все още не е стигнало до разглеждане от съда. Японският производител вече се призна за виновен за използването на дефектни въздушните възглавници, които доведоха до смъртта на 16 души и раняването на още над 200, като ще трябва да плати глоба от 1 млрд. долара.

Cross.bg

 

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.