Australian Open въведе часовник за отчитане на времето между точките


Часовник за отчитане на времето между отделните точки ще бъде използван в първия турнир от Големия шлем – Australian Open. Това е едно от новите правила, които бяха тествани по време на младежките финали на АТП в Милано в началото на месеца.

Максимално позволеното време между точките в Мелбърн ще бъде увеличено от 20 на 25 секунди. Същото ще направят и другите три турнира от Големия шлем – „Ролан Гарос“, „Уимбълдън“ и US Open. Те обаче засега се въздържат от въвеждането на часовник.

Часовникът беше едно от малкото неща, които срещнаха одобрение от водещите тенисисти. По време на финалите на АТП в Лондон те се изказаха критично срещу повечето промени, които бяха тествани на турнира в Милано.

„Харесва ми това правило. Така всеки знае кога трябва да бъде готов за следващото разиграване. Мисля обаче, че за всичко останало трябва да се придържаме към старите правила“, каза австриецът Доминик Тийм, който заема петото място в световната ранглиста.

Финалистът от „Уимбълдън“ и №6 в света Марин Чилич заяви, че „часовникът е нещо, което директно трябва да въведе“. Според четвъртия в ранглистата Александър Зверев часовникът е едно от двете неща, които имат място в тениса. „Другото е „ястребовото око“, което заменя съдиите на линиите“, коментира германецът.

Друга от промените за Australian Open е свързана с времето за подготовка преди началото на двубоите. Всеки тенисист ще има една минута след влизането си на корта, преди да бъде привикан на мрежата от съдията, пет минути за загрявка и още една минута за подготовка преди първата точка. Просрочването на това време ще бъде санкционирано с глоба от 20 хиляди щатски долара.

В Мелбърн ще има промяна при разпределението на парите в случай на късно оттеглил се състезател. Ако даден играч се откаже след 12.00 часа на обяд в последния четвъртък преди началото на турнира, той ще получи само 50% от премията за участие в първи кръг. Тенисистът, който влезе в основната схема на негово място, ще вземе останалите 50%.

С това се цели да се избегнат случаите, когато състезатели с физически проблеми стартират турнира, за да получат премията за участие, но се отказват още по време на мачовете си от първия кръг. Това беше една от най-широко дискутираните теми по време на тазгодишния „Уимбълдън“. Тогава само в рамките на първите два дни имаше осем отказвания – седем при мъжете и едно при жените.

Все по-усилено се обсъжда намаляването на броя поставени в турнирите от Големия шлем от 32 на 16. Тази промяна обаче най-вероятно ще влезе в сила през 2019 г.
Dnevnik.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.