90 доброволци помагат при бедствия и аварии в Лудогорието


Снимки: Областна администрация

В Разградска област добововолчески формирования има и в седемте общини, а доброволците са общо 90: 10 са в Разград, 15 – в Кубрат, 13 – в Завет, 25 – в Исперих, 10 – в Самуил, 14 – в Лозница и 3 – в Цар Калоян. Част от тях са участвали и в три съвместни пожаро-технически занятия през тази година – в Самуил, Цар Калоян и Разград.
Това съобщи днес пред Областния съвет за намаляване на риска от бедствия началник сектор „Превантивна и контролна дейност в РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен инспектор Михаил Генчев. А огнеборците от Разградско работят и с ученическите отряди „Млад огнеборец“ с перспектива възпитаниците им след време да проявят интерес или към тяхната професия или пък да станат доброволци.
На заседанието днес, ръководено от зам.-областния управител Нурие Црънгалова, Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018-2030 г. представи директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Емилиян Станев. Стратегията отчита статистически данни и тенденции в глобален мащаб по отношение на пораженията от бедствия. Според тях в периода 2008-2017 г. щетите са на стойност 1,65 трилиона долара, засегнати са 1,9 милиарда човека, а загиналите са 0,6 милиона.
За България няма достатъчно систематизирана информация, използва се информация от система, поддържана от белгийски изследователски център. Според нея от 1916 до 2017 г. в страната ни са станали 53 големи бедствия – наводнения, земетресения, бури, екстремни температури, пожари, свлачища, транспортни и индустриални инциденти, при които са загинали 477 човека.
Стратегията отчита и подкрепата, която страната ни получава при подобни инциденти от фонд „Солидарност“ на ЕС през последните години. Тя е на стойност близо 40 млн. евро, а щетите са за 1 млрд. евро.

/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.