Ред е на Третия исторически фестивал „Античният Абритус“


На 23 и 24 юни в Разград ще се проведе Фестивалът „Античният Абритус“ в Археологически резерват „Абритус”. Събитията са много и са предназначени за най-широк кръг хора от всякаква възраст – от децата, до техните баби дядовци, представи програмата в двата фестивални дни главният експерт в Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ Виолета Антонова. Първото събитие в петък – 23 юни, е от 17.30 ч. в Интерактивния музей на Регионалния исторически музей – Разград: изложба „Абритус. Последни открития” – новооткрити артефакти в Археологически резерват „Абритус“ и от „Сборяново“.
От 21.00 ч. в пространството на вила „Урбана“ е церемонията по откриването на фестивала със специалното участие на: Университетски театър „Нов български университет“, който ще представи Еврипид – „Троянки” – спектакъл с античен сюжет. В програмата участва и Танцова формация „Елика” – Пловдив, с танцов спектакъл с уникални костюми и сценичен ефект. Друга впечатляваща част от програмата е „Волтшоу” – високотехнологично авторско шоу с космически костюми и лазерни ефекти на Стефан Роглев, а на финала на вечерта е Лазерно-светлинно и музикално шоу на „Люстам” – София.
При дъждовно време програмата ще се се премести в театралната зала на читалище „Развитие ” /Стария театър/ от 20.00 ч.
Вторият фестивален ден – 24 юни, събота, отново в античния Абритус от 10.00 ч. ще предостави възможност на децата на Разград да участват в Детска експедиция за откриване на най-голямото в страната златно монетно съкровище от V в. – 835 солиди (монети), открито в Абритус. Малчуганите ще участват и в сечене на монети, подреждане на мозайки.
От 15.30 ч. в Римския военен лагер е дефилето на участниците във фестивала „Античният Абритус“. В 16.00 ч. започва „Забавен пентатлон” – антични спортни състезания. Наградите си победителите ще получат от жрица – покровителка на Абритус.
Атракциите на „Арена за гладиаторски битки” с участието на представителни групи от училищата, спортните клубове и детските центрове в община Разград са от 18.30 ч. Специално участие ще има Детската театрална студия „Мастер-клас” при Ростовския академичен драматичен театър „Максим Горки”с ръководител Олег Ширшин – заслужил артист на Русия и актьори от ДТ „Антон Страшимиров” – Разград. Ще има демонстрация на бойни техники и ритуали от античната епоха, традиционни облекла и бит на римляните, римска кухня: дегустация на храна и вино, фотографско ателие – декор, костюми и фотограф.
На Лапидариума в Регионалния исторически музей ще бъдат открити работилници за автентични занаяти от древността.
В 21.00 ч. на Римския театрон започва заключителният вечерен спектакъл с участието на Театрално-танцова формация „Пулс” и Стредношколската танцова формация „Лудогорска младост“ към Капанския ансамбъл, които ще представят „Сатурналии“ – антични празници в чест на Сатурн – римския бог на златото, времето и плодородието, справедливостта и силата, обединител на античните богове за равенство, изобилие и мир, пресъздадени с изразните средства на театъра на движението, автентичен сюжет и музика от епохата.

/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.