40 процента от настоящите учители ще се пенсионират в близките 8 години


„В следващите 8 години, над 40 процента от българските учители предстои да излязат в пенсионна възраст и това ще доведе до един сериозен дефицит“.Това каза в интервю за предаването „Неделя 150″ по БНР зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

„Необходимо е да привлечем повече млади хора към професията на учителя и да се обърнем към учениците, които сега са на 15-16 години и да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, която ще има голямо търсене“, добави тя.

Сачева обясни, че на среща с родителски организации се е стигнало до консенсус, че видеонаблюдението в училищата и класните стаи може да бъде и много опасно за децата. „

По отношение на видеонаблюдението по-голямата част от участниците се обединиха около това, че подобен тип мярка не само че не би била решение, а би била отваряне на „кутията на Пандора“. Агресията и насилието, за съжаление, е феномен, който далеч не е само в образователната система. За съжаление, ние ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения“, коментира тя.

Зам.-министър Сачева уточни още, че Министерството на образованието и науката работи в посока на подобряването на работната среда на учителите.

Според преподавателя по български език и литература в 105-о СОУ „Атанас Далчев“ Николай Милчев, видеонаблюдението е част от силно преувеличаване и фетиш към технологиите.

„Не знам защо в 21 век си помислихме, че технологията може да реши всичко. Слагането на камери в училище довежда до онзи абсурд, в който доверието се превръща в нещо като книга на Оруел. Чувал съм, че в училища е издигнат девиза „Не на аналоговите учители в дигиталния свят“. Това е смразяващо. Камерата не е действителност, те я воайорство, маскирано като страх. Прекрачва се много важна граница“.

Според него, увеличението на заплатите на учителите е един лост, но той въобще не е достатъчен.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.