20 деца от всички разградски училища подготвят концерта „Денят на „Алегра“ в Разград“


20 деца от всички училища в Разград откликнаха на поканата на Фондация „Америка за България“ и активно участват в подготовката на безплатния концерт на Фестивалния оркестър „Алегра“ на 19 юли в Общинския културен център в Разград.

Доброволците участват в различни извънкласни форми на Центъра за работа с деца. Когато разбрали от своите ментори и Петър Найденов – идеен баща и двигател на Фондацията и Акедмията „Алегра“ в Русе и контрабасист на Симфоничния оркестър на Люцерн, Швейцария, с какво се захващат, се спогледали и „запретнали ръкави“. Сами решили кого и как ще поканят на концерта. Изготвили проект за афиш и флаер за събитието, за което бяха специално похвалени и наречени „лъвчета“ от новия си приятел Петър Найденов.

Децата написали писмо до кмета на Разград с молба да бъде отпусната безвъзмездно залата на Общинския културен център за концерта идния четвъртък, входирали го в деловодството на Общината, а след няколко дни получили отговор от д-р Валентин Василев с разрешение и специални поздравления за инициативността им. Кметът приел и поканата им концертът да бъде под негов патронаж.

На концерта на Теодосий Спасов с фестивалния оркестър на „Алегра“ онзи ден, момичета и момчета видяха колко много неща се случват зад кулисите на сцената преди завесите да се вдигнат за началото на класически концерт: как се ситуират инструментите и различните групи изпълнители от оркестъра, как се озвучават сцената и залата, как се прави художественото осветление, как се прави генерална репетиция, за да е всичко наред когато публиката е в салона.

А идния четвъртък ще те бъдат и разпоредители в сградата и ще настаняват зрителите на организирания с тяхна помощ концерт на „Алегра“ в столицата на Лудогорието, наречен „Денят на Алегра в Разград“.

И с рекламата му се захванаха – свикаха своя „детска“ пресконференция, на която разказаха какво са научили и сторили, и помолиха журналистите да им помогнат за още разгласа на готвения концерт чрез медиите, които представляват.

В аванс децата обявиха, че днес ще отидат до древния Абритус, където в пространството около лапидариума е лятното парти на работниците и служителите на Амилум България“, за да ги поканят специално на „техния“ концерт на „Алегра“ в Разград.

Децата отсега са готови да помагат за следващия „Ден на Алегра“ в Разград догодина, когато ще е седмото издание на Фестивала и Академията „Алегра“, с обещанието и надеждата концертът тук да стане традиция и влезе в летния културен календар на града и страната.

Защо те вече знаят как се прави това.

/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.