Юнкер пред Борисов: Западните Балкани са приоритет и на Европейската комисия


Западните Балкани са приоритет на Европейската комисия, както са приоритет и на България. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер при срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.
Юнкер е посочил също, че е впечатлен от откриването на европредседателството снощи в Народния театър.
Основните теми, които ще се разглеждат са общата финансова дългосрочна рамка на Евросъюза членството в еврозоната и Шенген. Това е първата работна среща за днешния ден на председателя на Еврокомисията в София.
Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси, допълват от правителствената пресслужба.
Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще. „Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми.
„За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“, подчерта българският премиер.
Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българското председателство.
Следващата среща на Жан-Клод Юнкер е с президента Румен Радев. На нея ще бъде обсъдена най-вероятно общата европейска отбрана, опасностите от миграционните потоци и тероризма, както и необходимостта от активен диалог с големите съседи на България, членки на НАТО – Турция.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.