Фирма на Домусчиев получи най-голямата инвестиция от плана „Юнкер“ за България – за нов завод в Разград


Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа днес заем в размер на 100 млн. евро с българското предприятие за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“ като част от Плана за инвестиции за Европа „Юнкер“.
Целта на заема е „повишаване на нивата на производство и научноизследователска и развойна дейност в областта на здравеопазването на животните“.
Благодарение на финансирането се очаква да бъдат създадени 210 работни места в селските райони на страната.
Споразумението беше подписано от заместник-председателя на еврокомисията Юрки Катайнен, българския министър на земеделието Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.
Проектът обхваща проектирането, изграждането и управлението на две нови съоръжения: за ферментация в Пещера, в което ще се произвеждат активни вещества, хранителни добавки, ензими, пробиотици и готови лекарствени препарати за подобряване здравето на животните и човешкото здраве, както и нов завод в Разград, за производството на ваксини за животни.
Проектът също така ще даде възможност на предприятието да провежда научноизследователска и развойна дейност в областта на микробиологията и разработването на нови продукти като ваксини и ензими, както и за подобряване на производствените процеси и изготвяне на лекарствени форми, отбелязва пресслужбата на Европейската комисия.
Dnevnik.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.