Ученически парламент предлага ремонт на двора на училище „Тургенев“


На заседание на Общинския съвет Разград, единодушно бе одобрена докладна записка за ремонта на площадката в двора на ОУ „Тургенев”, внесена от Кристиян и Преслава, ученици от училището. Заседанието беше извънредно, бе инициирано от ученическия парламент към училище „Тургенев”, под ръководството на зам.-председателя на ОбС Калоян Монев, и в него участваха гости от Италия, Испания, Полша и Турция. Младите парламентаристи получиха поздравления от Михаил Тодоров – главен секретар на Областна администрация и Елка Драмалиева – началник отдел ”Образование“ в Община Разград. Разяснения за работата на институциите направи Стоян Ненчев – председател на ОбС – Разград. Събитието беше част от програмата „Еразъм+” , по която в момента домакини са училище ”Тургенев”.

От понеделник в разградското училище гостува международна делегация от учители и ученици от четири държави по Европейски проект „Еразъм”. Групата бе тържествено посрещната на входа на училището с традиционните хляб, сол и български хора, представени от танцова формация „Хорце”, с ръководител Румен Иванов. Очарованите гости имаха удоволствието да се хванат на хорото до автентични кукери и да потропат българска ръченица. С още много танци, знамена и усмивки продължи тържественото посрещане.

Гостите влязоха във всички класни стаи, запознаха се с всички ученици и им представиха своите училища и красотите на страните, от които идват.

След обяда италианци, испанци, поляци, турци и българи говориха на един общ език – езика на изкуството, заедно с художника Орхан Исмаил.Той им показа как с усмивка, чар и талант можеш да сътвориш нещо прекрасно, което може да бъде разбрано от всеки, без значение на езика.

В Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев” учениците от 7 „а“ клас и техните гости проведоха урок по литература ”Йовковата бяла лястовица и надеждата”. Седмокласниците представиха биографията на Йордан Йовков на английски и на български език, а след това часът продължи с дискусия по въпроса за бялата лястовичка- има ли я и може ли тя да излекува болките човешки. Урокът се води на български и на английски език и гостите не само разбраха съдържанието на представяната творба, но и успяха да се включат с мнения по поставените въпроси. Те разгледаха и специално приготвената за тях изложба на книги на италиански, испански, полски и турски език. Най-силно впечатление им направи изданието Елин Пелин – „Разкази” на турски език и наличието на романа на Хенри Сенкевич „Quo vadis” в оригинал.

След това делегацията гостува в РУО на МОН Разград по покана на Ангел Петков.

На тренировъчната база на ПФК „Лудогорец“ „Гнездо на орли“ децата и техните ръководители от Полша с удоволствие разговаряха с полските национали Яцек Горалски и Якуб Шверчок. Учениците разгледаха базата и се снимаха пред шестте шампионски купи. Имаха щастието да се видят и с още футболисти на „Лудогорец”. Горди от постиженията на разградския футболен клуб, тургеневци демонстрираха самочувствие пред съучениците си от Севиля, Палермо и Бялисток, които също са футболни градове.

Предстои екскурзия до Велико Търново, празничен юбилеен концерт, на който ще има и испански танц и още много интересни инициативи.

/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.