Украйна иска да строи космодрум в Австралия


Украйна се надява, че австралийското правителство ще отговори конструктивно на предложението ѝ да построи космодрум в западната част на континента.
Това заяви посланикът на Украйна в Австралия Николай Кулинич пред в. „Уест Острейлиън“, цитиран от ТАСС.

Държавната космическа агенция на Украйна направи подобно предложение през 2016 г., но, по думите му, то засега остава без отговор. През септември м.г. правителството на Австралия оповести плановете си за основаване на национална космическа агенция и Киев се надява, че това ще допринесе за осъществяване на инициативата му, свързана с построяване на космодрум в щата Западна Австралия.

„Предложението е съвсем реалистично. Украйна може да започне още утре да изстрелва ракети, ако разполага с нужната за целта площадка. Австралия притежава подходящата територия, а ние – експерти и опит“, увери посланикът.

По преценки на украински специалисти, за създаване на космодрум ще трябва да се вземе под аренда участък с площ до 7000 кв.км. Строителството на космодрума може да продължи 5 години.

Към днешна дата Украйна разполага с няколко ракети, способни да изстрелват товари в космоса.

Циклон-4М е най-новата украинска ракета, която по план трябва да направи първия си полет през 2020 година. Предвидената цена на едно изстрелване трябва да е 60 милиона долара, а ракетата трябва да може да извежда 5000 килограма товар на ниска околоземна орбита или 910 килограма на геостационарна орбита.

Зенит-3SL е най-успешната украинска ракета към този момент, като е осъществила 36 изстрелвания, от които е имало 4 неуспешни. Ракетата е предвидена за изстрелване от морски платформи, от където идва и окончанието ѝ SL. На геостационарна орбита тя може да изведе товар от 6100 килограма. Проблем за ракетата обаче е, че тя не е изцяло украинска, като в направата ѝ участва и руската корпорация „РКК Енергия“.

Всъщност проблем за Украинската космическа програма е, че в голяма степен тя е била обвързана с Русия, като много от украинските ракети са с руски двигатели или са извършвали изстрелвания за Русия.

Украйна се опитва да спаси космическата си индустрия след разрива със САЩ и за сега успява. Така например първата степен на американската ракета Antares се произвежда в Украйна, по украински дизайн.

Към днешна дата Украйна разработва ново семейство ракети, наречени „Маяк“. Най-тежката от тях – „Маяк-Х5“ ще трябва да може да изстрелва 30 000 килограма товар на геостационарна орбита. Проектът обаче може и да е в застой, защото не се съобщава кога може да е първото изстрелване.
Другата ракета, разработвана от Украйна е военна. Това е „Грім“, която има обсег от 500 километра и която напомня по параметри на руската „Искандер“. Този проект се развива активно, като се предполага, че парите за него идват от Саудитска Арабия.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.