Съветът за сигурност свиква извънредно заседание заради речта на Тръмп


Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание в петък. Причината – решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви едностранно Йерусалим за столица на Израел, предава „Франс прес“, цитирана от БНР.
То беше свикано по искане на Боливия, Египет, Италия, Сенегал, Швеция, Уругвай, Франция и Великобритания.
Анонсът за преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим, направен от президента Доналд Тръмп предизвика и поредица от негативни изказвания, но и вълна от протести.
В знак на несъгласие с решението му, светлините на коледните дръвчета в два палестински града бяха изгасени, предаде „Ройтерс“.
„Изключихме лампичките на коледната елха тук, във Витлеем като послание от палестинския народ, от хората на Свещената земя заради срамното решение на расистки настроения американски президент, който смята Йерусалим за столица на Израел“, обясни Мунтер Амера за Коледната елха край църквата „Рождество Христово“ във Витлеем.
По-рано пък в знак на благодарност към Тръмп бяха осветени стените на Стария град на Йерусалим в червено, бяло и синьо. Кметът Нир Баракат дори пое ангажимент по-късно днес главният вход на града също ще бъде осветен в цветовете на Америка и американски знамена да бъдат поставени по големите улици.
„Горди сме с президента Тръмп и аплодираме неговия ход, защото това негово изказване изпраща ясно послание към целия свят, а имено че САЩ и самият Тръмп стоят до Израел и еврейския народ, тъй като признават историческите връзки между еврейския народ и Израел с неговата столица през последните 3 000 години, а именно Йерусалим“, подчерта Баракат.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.