Стига с тези супер, кървави или сини луни


Съобщенията за „суперлуни“, „кървави“ луни и т.н. се радват на голяма популярност. Това обаче ядосва някои учени, които смятат, че темата се преекспонира и в тези космически събития няма нищо необичайно или особено интересно, съобщава онлайн изданието CNET. Повечето астрономи обикновено избягват да коментират личното си мнение публично, но не и Дейвид Кипинг от Университета „Колумбия“ в САЩ.

Той публикува видео, в което обяснява, че става дума за рутинни събития, които понякога съвпадат и се получава съвкупност. Точно както преде десетина дни се случи да има едновременно „супер“, „кървава“ и „синя“ луна.

Суперлуните всъщност се случват по няколко пъти в годината. Това става, когато има пълнолуния и луната е в най-близката си точка до Земята и изглежда по-голяма. Ученият Нийл деГрасе Тайсън сравнява суперлуната с пица с диаметър 43 см. спрямо пица с диаметър 40 см., т.е. почти незабележима разлика. Според Кипинг използването на думата „супер“ е неправилно, защото в астрономията тя се прилага за наистина големи обекти, като супернова например.

„Кървавата“ луна пък се получава тогава, когато има лунно затъмнение, което съвпада със „суперлуната“. „Синята“ Луна пък е просто второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Кипинг уточнява, че всъщност терминът реално се използва за третото пълнолуние в рамките на астрономичен сезон и няма нищо общо с календара. Последното пълнолуние не отговаря на този критерий, казва още Кипинг.

Астрономът смята, че медиите прекаляват с употребата на термините и създават грешно впечатление в хората. Както всеки учен, той държи на прецизността. Официалният термин на „суперлуната“ е перигей-сизигия, което обаче би звучало доста объркващо за хора, които не са специалисти.

Vesti.bg

Коментари

Не - учен

дата: неделя, 11 февруари 2018 / 13:05
Да, да, съвсем случайно съвпадат...

Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.