Стартира поредната кампания за профилактика на рака на маточната шийка


За дванадесети пореден път Федерацията на жените в Разград организира кампания за профилактика на рака на маточната шийка. Това съобщи Любка Стоянова, председател на неправителствената организация.

Записванията започват от 19 февруари и ще продължат до 19 март в барчето на Филхармонията в Разград, а самите профилактични прегледи ще се проведат от 19 до 31 март, в кабинет №37 на Медицински център „Здраве”. При наличие на злокачествени заболявания, жените се насочват за лечение в специализирани болници с онкодиспансери.

Фирмите „Млин” и „Ками” всяка година осигуряват безплатни прегледи на своите работнички и служителки, за което Федерацията на жените благодари на техните работодатели. Иначе цената е 15 лв. за прегледа и хистологичното изследване.

Профилактичните прегледи с цитонамазка ще извършва д-р Радка Стоянова от Медицински център „Здраве”, а хистологичното изследване – д-р Искрен Калчев.

По думите на д-р Стоянова, е много важно на преглед да ходят редовно не само за дамите в репродуктивна възраст, а и за тези, които са в менопауза. Все пак най-засегнати от рака на маточната шийка са жените между 35 и 50 години, но заболяването все повече се „подмладява”, коментира д–р Стоянова.

Ежегодно в тези кампании се включват 100-150 жени, коментира Стоянова. Около 10% от тях са били диагностицирани с различни заболявания. Всяка година се откриват до 3 жени със злокачествени образувания и по 3-4 с предракови състояния

/e-Razgrad/

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.