Среднощни преговори с неясен изход за правителство в Германия


Маратонът от предварителни преговори за съставяне на коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) продължава.
След 21 часа на интензивни разговори, краят на сондажите – и изходът от тях – все още не е обявен официално, предава „Фокус“. Преговорите между работните групи на партиите се проточиха до ранните часове на петък, 12 януари.
Дълго време преговорите по ключови въпроси като миграцията, финансите и данъците бяха в задънена улица. Преговорите се състояха от шест отделни кръга, последвани от споразумения в отделните обсъждания и заседания за одобряването им.
Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, в неделя, 7 януари, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започнаха предварителни разговори, които ще покажат дали има шансове за съставяне на федерално правителство – втори опит за канцлера Ангела Меркел, след като през ноември усилията за формиране на „ямайска“ коалиция претърпяха пълно фиаско.
Първият от общо шестте кръга на разговорите се проведе в централата на германските социалдемократи в Берлин. В рамките на текущата седмица преговорите продължиха в седалищата на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер.
Предварителните сондажи трябва да приключат до петък, 12 януари, когато трябва да бъде направено официално изявление от партиите. Дотогава те трябва да преценят дали е целесъобразно да започнат коалиционни преговори.
В определения като последен от преговорите ден – четвъртък, 11 януари, канцлерът на ФРГ Ангела Мекел призна, че все още има „големи препятствия“ за подписването на коалиционно споразумение между водения от нея Съюз (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц.
Очакваше се в късните часове на деня да бъде обявено дали има шансове за съставяне на федерално правителство, но преговорите продължиха до късно вечерта, след което нямаше изявление.
По-рано бе съобщено, че централни данъчни и финансови въпроси, както и основните решения относно миграцията, пазара на труда, здравеопазването, пенсиите и Европа все още не са договорени изцяло.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.