Румъния: така се брани демокрация


Огромни ледени висулки са надвиснали застрашително от покривите над главите на минувачите. Много от улиците на Букурещ са непроходими. Само основните пътни артерии в румънската столица са почистени от снега и леда.

Тези дни правителството в Букурещ си има съвсем други, много по-големи проблеми: от две седмици насам десетки хиляди хора излизат всяка вечер на столичния Площад на победата, за да демонстрират мирно, единно и креативно срещу правителството на премиера Сорин Гриндяну и неговите планове за смекчаване на антикорупционното законодателство.

Стотици полицаи, „маскирани“ като цивилни граждани, са разположени на ключови места около правителствената сграда. Но си стоят без работа, тъй като насилието е последното нещо, към което се стремят демонстрантите.

Всички тези хора, които ежедневно излизат по улиците на Букурещ, имат една цел: да дадат глас на недоволството си от политиците. Да, под натиска на улицата правителството вече оттегли спорното си постановление, което целеше да декриминализира злоупотребата със служебно положение. И да, управляващите социалдемократи и техният осъден за изборни манипулации партиен лидер Ливиу Драгня отстраниха досегашния министър на правосъдието. Но това не им помогна да си върнат доверието на гражданите.

Осем искания

Трима от протестиращите – Йоана, Елена и Каталин – носят списък със своите осем искания към управляващите. Първото от тях гласи: „Никога повече да не се стига до подобни постановления!“. Тримата демонстранти настояват още за „прозрачност чрез електронно правителство“, за истински омбудсман, „който да се грижи за обикновения човек“, за пряк достъп на гражданите до Конституционния съд на страната, за деполитизиране на обществените длъжности. И още: парламентът и правителството да бъдат „разплетени“ и изчистени от порочни зависимости, а лица, срещу които се води наказателно преследване, да не могат да заемат правителствени постове. Тримата протестиращи настояват и за отпадане на парламентарния имунитет. „Няма да спрем да протестираме, докато не бъдат изпълнени основните ни искания“, казват Йоана, Елена и Каталин.

В това се заричат и останалите демонстранти. Всички заедно скандират „Крадци“ и „Оставка“, развявайки румънски, европейски и американски знамена. А на един от плакатите четем „We don’t beLIVIU“ – игра на думи с името на шефа на управляващата партия Ливиу Драгня, когото демонстрантите наричат „цар на лъжата“.
Сред протестиращите срещаме и бившия румънски министър на здравеопазването Влад Войкулеску, който ни разказва, че се е присъединил към протестите заради популизма на сегашното правителство и антиевропейските позиции на премиера Драгня и на председателя на Сената Таричану. „Правителственият указ, заради който избухнаха тези протести, разбуди много от румънските граждани и им показа истинското лице на това управление“, казва 34-годишният Войкулеску.

„Върви си в Германия!“

От около седмица насам в центъра на Букурещ се провеждат и контрапротести. Пред президенството редовно се събират по няколкостотин предимно възрастни хора, които настояват за оставка на държавния глава Клаус Йоханис – защото подкрепял антиправителствените протести и така допринасял за разцеплението на румънското общество. Вдъхновени от пропагандните лозунги, излъчвани по близки до правителството телевизионни канали, протестиращите обвиняват Йоханис в държавна измяна и твърдят, че бил разпродавал Румъния. А на някои от плакатите четем: „Върви си в Германия!“. Йоханис, който е представител на германското малцинство в Румъния, преди няколко дни предприе опит да разговаря с протестиращите. Но напразно – разярените демонстранти го обсипаха с ругатни и не му позволиха да говори. Прилича на всичко друго, но не и на демокрация…

Автор: Петер Янку (dw.com)
Сross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.