Президентът Радев полетя, бомбардира и кацна успешно с френския изтребител „Рафал“


Президентът Румен Радев проведе успешно полета си на борда на френския изтребител „Рафал“. Той излетя и кацна на прочутото военно летище Сен-Дизие в Североизточна Франция. Полетът продължи около час и половина и бе част от работната му визита във Франция.
„Беше невероятно преживяване“, бяха първите думи на президента след приземяването му.
„Много съм чел, но това което видях е уникално! Наистина невероятен самолет, който изпълнява широк спектър от мисии. Отличава се с много мощ, спектърност, оборудване и сливане. Два пъти опитвахме да се състезаваме с другия изтребител, но завършвахме равни“. Това бяха първите оценки на топпилота на България Румен Радев, минути след кацането с френския изтребител, предава „Канал 3“.
„Бяхме в добра координация. Във въздуха нещата стават за кратко време. За мен беше предизвикателство не пилотирането, а справянето с информацията. Има много информация, която се изобразява на няколко дисплея и изисква много изучаване. Летците са тези, които правят военнитевъздушни сили“, продължи да разказва за преживяването си президентът.
Радев обяви, че би се радвал да можем да си позволим подобни изтребители, но първо трябва да поискаме да ни предоставят информация за цената и условията и тогава ще разберем.
„След като искаме да отворим по-широко ветрилото, за да имаме повече избор, трябва да включим и този самолет. Условията са важни и цената на поддръжката не е за подценяване. Не мога да ви кажа каква е цената и кое колко ще струва. Това е сложна технология с много сложно оборудване. Това е технология. Не е просто да купим едни самолети“, обясни Радев.
„Чувствах се носталгично. Това е една невероятна професия. Работиш на ръба на възможностите си – интелектуални, физически и психически. Летяхме над Франция, бомбардирахме, но вие не видяхте, състезавахме се с друг самолет. Невероятно е!“, продължи емоционално той.
„Трябва да помисля как да върнем жеста на Макрон, но за мен това беше наистина прекрасно изживяване. В България със сигурност имаме с какво да го изненадаме“, категорично завърши президентът и се здрависа с другия пилот, с когото си партнираше във въздушното шоу във френското небе.
Навръх Никулден президентът Румен Радев пилотира „Рафал“ – един от най-добрите съвременни многоцелеви изтребители, който е на въоръжение на френските ВВС. Полетът бе по покана на президента Еманюел Макрон. Днес завършва и тридневното посещение на Румен Радев във Франция.
Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.