Повреда на стрелка по релсовия път е причина за трагедията край Хитрино?


Собственикът на част от цистерните, преобърнали се край Хитрино през декември 2016 година – „Булмаркет ДМ“, твърди, че причината за инцидента не е високата скорост на влаковата композиция, а е повреда на релсовия път. За това заключение те се позовават на експертиза, изготвена в Румъния и Германия. Изследването е показало, че високата скорост може да бъде обстоятелство за дерайлирането на влака, което доведе до смъртта на седем души, но не е достатъчно да причини трагедията. Според тях причината е повреда на стрелката, която разделя коловозите.

„Изчисленията показват, че дори влакът да се е движил с по-висока скорост от разрешената, при този вираж на коловозите и броя на вагоните, композицията може да се обърне, ако скоростта надвиши 111,5 км/ч, което не съответства на установеното по разследването“, съобщиха от фирмата.

Според експертизата най-вероятната причина е че една от стрелките на коловизите на гарата в Хитрино не е била заключена. Така колелата на шести вагон от композицията тръгват едновременно по два коловоза. В резултат се къса връзката между шести и седми вагон и влакът дерайлира.

Данните от изследването показва, че ако причината беше висока скорост, то всички вагони, трябваше да са от външната страна на завиващия коловоз, както и да дерайлират двата локомотива и първите пет вагона.

„Булмаркет ДМ“ твърди, че експертизата е приета от съда по гражданското дело, което тече срещу фирмата. По него има заседание във вторник, 13март, в Софийски градски съд. Отделно Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд двамата машинисти на композицията – Димитър Михнев и Радослав Петков. Наказателното дело срещу тях се води в съда в Шумен. Изследването ще бъде предоставено и по този процес, заяви адвокатът на фирмата Николай Киряков.

На 10 декември миналата година влакова композиция с пропилен се взриви в селото. Десетки къщи бяха разрушени, загинаха 7 души, а 29 бяха тежко ранени.

Сред другите причини, установени от експертизата, са и че цистерната, превозвала пропилена, не е отговаряла на Конвенцията за международни железопътни превози и правилника за международен превоз на опасни товари.
Тя е била с полусферично дъно, което се оценява като опасно.

Цистерната е била на френска компания, наета от румънска фирма, а не на „Булмаркет ДМ“. Служителите на фирмата приемат само по документи товарите, които трябва да превозят. Физически цистерните не се проверяват от фирмата. „Ако наемете кола и тя има документи за технически преглед, нямате съмнения, че автомобилът е преминал такъв преглед. Превозвачът не вижда оригиналните документи“, заяви Светослав Първанов, заместник-управител на „Булмаркет ДМ“.

Освен това е установено, че след изтичане на пропилена, дежурните енергодиспечери са подали електричество в контантката мрежа. Не е известно как и защо това се е случило.

Първите резултати от изследването пристигат през септември, а последните на девети март

До чуждестранни експерти от фирмата се обръщат, след като получават отказ от българските специалисти в тази област, да изготвят изследването. Те твърдят, че работят по проекти на Национална компания за железопътна инфраструктура (НКЖИ) и затова биха изпаднали в конфликт на интереси. От „Булмаркет ДМ“ твърдят, че след това са видели тези имена като експерти на експертизите, възложени от прокуратурата. Тяхното заключение е, че основната причина е скоростта на композицията.

Защо фирмата говори чак сега?

„Мълчахме една година, въпреки че имахме данни за истинската причина. Осъзнахме, че така сме съучастници и решихме да поправим тази грешка. С години ние сме свидетели на нарушения и проблеми по жп инфраструктурата в България. Оказа се, че сме изложили на риск животът на невинни хора. С мълчанието си ние допуснахме служителите на фирмата да бъдат отдъждествявани с престъпници“, заяви в началото на брифинга Светослав Първанов. Той се извини на всички хора, които са претърпели физически или психически преживявания от трагедията.

„Още на третия или четвъртия ден след инцидента бях привикан в следствието в Шумен и бях предупреден, че нося наказателна отговорност ако разгласявам следствена тайна. Предупредиха ни, че не бива да изнасяме информация“, заяви управителят на фирмата Станко Станков, попитан защо чак повече от година след инцидента, те изнасят тези данни.

„Втората причина – бяхме в шок първите дни след инцидента. Не бяхме наясно какви са причините и дори какви са последствията. Преценихме в компанията, че е по-разумно да боравим само с факти. Събрахме колкото можахме информация“, заяви още Станков.

Dnevnik.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.