Плащаш повече, ако си купиш кола от нарушител на пътя


По-скъпа „Гражданска отговорност“ при покупка на кола от собственик с нарушения на пътя. Това е заложено в новата система „Бонус-малус“. Застраховките ще поскъпват до 400%, ако редовно нарушаваме правилата на пътя.

Кои провинения ще са най-солени?

За превишена скорост можем да получим до 4 „малус“ точки, за алкохол под 1,2 промила – 7 точки, за неспазване на дистанция – 7 точки, а за агресивно шофиране – 7 точки. За алкохол над 1,2 промила, наркотици и при катастрофа със сериозни щети точките са 10. Най-много – 19 точки, ще бъдат поставяни при ПТП с жертви или тежко ранени.

Според застрахователите този критерий е справедлив, а купувачът вече ще трябва да проверява не само техническото състояние на автомобила, но и застрахователното му досие в Гаранционния фонд, ако той се купува на старо. Шофьорите обаче не са съгласни да плащат повече заради друг.

Първата година след влизане в сила на системата всички ще започнат от нула точки и от базовата цена на застраховките си, независимо дали са имали нарушения, или катастрофи досега. Дори цената за „Гражданска отговорност“ да се увеличи за някои шофьори, в застрахователния бранш сключените задължителни полици няма да са по-малко. За фирмите пък правилото ще е друго. Системата „Бонус-малус“ няма да се прилага за държавните и общинските автомобили.

Системата ще бъде положителна за всички шофьори, които са изрядни на пътя. Това обаче ще става поетапно. До намалението от 25% на цената на „Гражданска отговорност“ те ще могат да стигнат, ако 7 години са карали без нарушения. Тоест всяка година, в която водачът кара като спазва закона, той ще преминава в по-нисък клас, а с това ще расте и отстъпката му.
Cross.bg

Коментари

Вълкан

дата: четвъртък, 8 ноември 2018 / 14:04
Тая система е крайно недообмислена и най-добре да не се приема изобщо, че шофьорите без нарушения ще пострадат напразно

Дидо

дата: четвъртък, 8 ноември 2018 / 14:45
Как не ги е страм вампирясалите адвокати, като хиени ходят по болниците да търсят жертви на пътя, за да им вземат повечето пари от обезщетението

Георги

дата: четвъртък, 8 ноември 2018 / 14:48
От статиите разбирам, че само юристите нямат нищо против даже подкрепят гласуването на тази система, система която е не осмислена достатъчно, система която хората не могат да разберат.

Стенката

дата: четвъртък, 8 ноември 2018 / 15:47
Надали има нещо обмислено в системата ни, като цяло, но това вече е прекалено

Гепенсон

дата: четвъртък, 8 ноември 2018 / 20:18
това на нищо не прилича...едно, че е безумие колата да си върви с нарушенията, това да не ти е някакво куче, а друго, че схемите с обезщетения ще продължат в още по-голям мащаб

жирафчо

дата: четвъртък, 8 ноември 2018 / 21:54
докога ще търпим тия гадости?? ние ще си плащаме, а циганите ще си плащат ли по 1000 лв.?? дето ми карат без фарове? ами обещетенията, които прибират адвокати???

Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.