Откриха най-старата история на България в Италия


В италианския град Модена проф. Лилия Илиева от Югозападен университет „Неофит Рилски“е открила пълния ръкопис на най-старата история на България, написана от българин – тази на Петър Богдан Бакшев от Чипровци, написал „История на България“ 97 години преди Паисий Хилендарски. Това заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ Божидар Димитров.
Историята е изключително обемен труд от над 200 страници, а откриването ѝ е изключително постижение за българската историческа наука. До момента са били известни само отделни части от труда, но не и цялата. Ръкописът е открит в библиотеката на университета в Модена.

Като млад учен във Ватикана Божидар Димитров открил няколко глави от „История на България“ на Петър Богдан Бакшев, разказва доскорлошщният шеф на Националния исторически музей. Българинът от Чипровци занесъл ръкописа си за печат в Светия град, но след това трудът му се загубил. Едва сега пълният текст на ръкописа е намерен в Модена.

„От научна гледна точка, това е по-добра история от тази на Паисий, защото Петър Богдан има висше образование и директно работи с изворите, докато отец Паисий няма висше образование и историята му е плагиатство от Мавро Орбини и Цезар Барони“, коментира проф. Димитров.

Той определи автора на историята като „Левски на 17-и век“ заради революционната му работа около Чипровското въстание и цялата му просветителска дейност. Димитров добави, че Петър Богдан пише и друг важен исторически труд – „История на Охрид – столица на България“. В него той въвел доказателства, че Охридската архиепископия е българска, а не сръбска, както се е твърдяло по онова време.

Божидар Димитров подчерта, че именно същата архиепископия е създадена от византийския император Василий II Българоубиец като Българска автокефална архиепископия. Това по думите му е едно от доказателствата, че Македонска църква не е имало, така че признаването ѝ е нарушение на историческата истина.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.