Нови масови арести в Турция – задържат се партийни функционери


В Анкара, Истанбул и Измир едновременно са извършени нови масови арести, като основният прицел е към активисти на легалната и парламентарно представена кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН) пише вестник „Джумхуриет“, цитиран от „Фокус“.

Операциите по претърсване, обиск и задържане са по указания на Главната републиканска прокуратура в Анкара по повод публични изяви срещу турската военна операция „Маслинова клонка“ в района на сирийски град Африн. Сред задържаните в Истанбул е и проф. д-р Онур Хамзаоглу – говорител на Демократичния конгрес на народите (ДКН). Издадена е заповед за арест и на съпредседателя на ДПН Серпил Кемалбай. Извършен е обиск и изземване в дома на другия говорител на ДКН – Гюлистан Кочигит в дома й в град Измир.

Прави впечатление, че арестите се извършват в края на седмицата – в навечерието на конгреса на ДПН.

Освен кюрдски активисти, сред задържаните са зам.-генералният председател на Социалистическа партия на потиснатите (СПП) Фадиме Челеби, говорителите на Зелената лява партия (ЗЛП) Ейлем Тунджаели и Наджи Сьонмез, съпредседателят на Социалистическата пария на повторното освобождение (СППО) Ахмет Кая, членът на ръководството на Федерацията на дружествата на социалистическата младеж (ФДСМ) Йозджан Саръ, както и говорителят Платформата за социалистическа солидарност (СОДАП) Кезбан Конукчу, посочва още „Джумхуриет“.

Cross.bg

Коментари


Име*:
Мнение*:
Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.